NEWS

Războiul din Ucraina, ziua 91. Forţele ruse au cucerit oraşul contestat Svitlodarsk. Şeful administraţiei militare regionale din Doneţk: Armata rusă a intrat în Svitlodarsk. Steagurile ruseşti au fost deja arborate acolo. Un mort şi trei răniţi în urma unui bombardament mortal în Zaporizhzhya

UPDATE 09:00 „Mariupol este acum un oraş al fantomelor”, a declarat un consilier al primarului din oraşul aflat în ruină. Petro Andriuşcenko, care a fugit pe teritoriul controlat de Ucraina, a declarat că oficialii primăriei din Mariupol cred că cel puţin 22.000 de locuitori ai oraşului au fost ucişi în război.

UPDATE 08:00 Un mort şi trei răniţi în urma unui bombardament mortal în Zaporizhzhya – OVA. Numai în sectorul privat al oraşului se raportează că 62 de clădiri au fost avariate.

UPDATE 07:00 Trupele ruseşti au tras patru rachete de croazieră spre Zaporizhzhya. Una dintre ele a fost doborâtă de apărarea aeriană ucraineană.

UPDATE Forţele ruseşti au lansat un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în două oraşe din est, situate de-a lungul unui râu, o bătălie care ar putea determina succesul sau eşecul principalei campanii a Moscovei în inima industrială a Donbasului.

Forţele ruseşti au preluat controlul asupra a trei oraşe din regiunea Doneţk, inclusiv Svitlodarsk, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko pentru o filială locală a Radio Free Europe/Radio Liberty.

“Situaţia de pe frontul (de est) este extrem de dificilă, deoarece soarta acestei ţări se decide poate (acolo) chiar acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.

Forţele ruse au cucerit oraşul Svitlodarsk, situat pe malul estic, iar lupte intense se dau pentru Lysychansk, situat pe malul vestic. Forţele ruseşti înaintează din trei direcţii.

  • Campania militară a Rusiei în Ucraina a intrat în faza cea mai activă, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk. Acesta a declarat că bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea determina soarta ţării şi că forţele ruseşti nu au renunţat la încercările de a traversa râul Doneţk.
  • Forţele ruse au preluat controlul asupra a trei oraşe din regiunea Doneţk, inclusiv Svitlodarsk, potrivit guvernatorului regional, Pavlo Kyrylenko.
  • Cadavrele a peste 200 de persoane au fost descoperite în dărâmăturile unui bloc din oraşul portuar ucrainean Mariupol, potrivit unui oficial ucrainean.
  • Soldaţii ucraineni capturaţi de forţele ruseşti după asediul de trei luni al uzinei siderurgice Azovstal sunt ţinuţi în condiţii “satisfăcătoare”, potrivit soţiei comandantului unităţii. Cel puţin 1.000 de luptători ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, au fost transferaţi săptămâna trecută pe teritoriul controlat de Rusia, după ce uzina siderurgică Azovstal din Mariupol a fost cucerită de forţele ruseşti.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că ofensiva rusă din Donbas este “cea mai mare ofensivă pe teritoriul european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”. El a îndemnat aliaţii să “accelereze livrările de arme şi muniţii”.

Forţele ruse au cucerit oraşul contestat Svitlodarsk

“Astăzi, 24 mai, armata rusă a intrat în Svitlodarsk, în regiunea Doneţk. Steagurile ruseşti au fost deja arborate acolo. Aproximativ 10.000 de civili au rămas în Svitlodarskul ocupat”, a declarat Kyrylenko.

Potrivit lui Kyrylenko, Svitlodarsk a fost înconjurat pe trei laturi şi că oraşul nu a fost supus unui bombardament intens, astfel că o mare parte din populaţia civilă a rămas. 

“Aceasta nu este o retragere a Forţelor Armate ale Ucrainei, ci o regrupare. Aceasta este decizia corectă şi logică în această situaţie de a salva vieţile [militarilor] şi de a se regrupa”, a declarat el.

Canalele pro-ruseşti de pe Telegram au arătat imagini cu steagul rusesc arborat pe clădirea administraţiei oraşului Svitlodarsk.

Kyrylenko a descris, de asemenea, situaţia ca fiind “foarte dificilă” în Lyman, un oraş situat mai la nord în regiunea Doneţk.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].