NEWS

Bilanţul deceselor din Mariupol se ridică la 22.000 de persoane – consilier local

Numărul deceselor nu poate fi verificat în mod independent, precizează CNN, în condiţiile în care presa liberă nu poate avea acum acces în oraş, iar cei care se află acolo sunt prea speriaţi pentru a vorbi deschis.

Numărul se bazează, a declarat Andriuşcenko, pe numeroasele contacte pe care el şi alţi oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii blocaţi în interior. Dar el crede că numărul real ar putea fi mult mai mare.

Andriuşcenko a spus că procesul de reînhumare a morţilor a fost complicat de insistenţa oficialilor ruşi ca trupurile revendicate să fie aduse la morgă şi ca o persoană care revendică un cadavru să fie de acord să înregistreze un videoclip în care solicitantul spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană.

Pe baza informaţiilor adunate, Mariupol a fost aruncat înapoi în Evul Mediu, a declarat Andriuşcenko. “Este întuneric în interiorul oraşului. Singurele lumini provin de la trupele şi patrulele ruseşti”, a spus el. “Peste tot este miros de moarte şi miros de foc”.

Consilierul primarului a declarat că sursele sale descriu imaginea unui oraş aflat în ghearele unei catastrofe umanitare, cu foarte puţine contacte cu lumea exterioară. Conexiunile de telefonie mobilă abia încep să fie restabilite.

El a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mişcare în interiorul oraşului, iar un sistem de filtrare îi împiedică să fugă cu totul.

Mariupol s-a aflat în centrul unei bătălii feroce, care a durat luni între forţele guvernamentale ucrainene şi soldaţii ruşi şi luptătorii pro-ruşi.

Oraşul a căzut oficial în mâinile forţelor ruse vineri, când ultimul grup de luptători de la uzina siderurgică Azovstal, în care aceştia rezistau de mai multe săptămâni, s-a predat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].