NEWS

Uraganul Ian, apropiat de categoria 5, se apropie de Florida

La ora 11.00 ET, Ian se afla la aproximativ 80 km sud-vest de Punta Gorda, Florida, cu vânturi de 250 km pe oră, a anunţat Centrul Naţional al Uraganelor din SUA.

Viteza vântului este apropiată de categoria 5, care este cea mai severă clasificare a furtunilor.

Uraganul ar urma să ajungă în Florida în jurul orei 14.00 în comitatul Charlotte, la aproximativ 160 de kilometri sud de Tampa şi la nord de Fort Myers. Regiunea are kilometri întregi de plaje cu nisip fin, zeci de hoteluri şi numeroase parcuri de case mobile, preferate atât de pensionari, cât şi de turişti.

În Venice, un oraş de coastă cu aproape 24.000 de locuitori, aflat la jumătatea distanţei dintre Tampa şi Fort Myers, ploaia şi vântul erau deja intense înainte de prânz. Multe străzi au fost inundate, iar vijelia constantă a îndoit palmieri în unghiuri de 45 de grade şi a făcut praf panouri publicitare şi indicatoare rutiere.

Peste 200.000 de locuinţe şi întreprinderi au rămas miercuri la amiază fără curent electric în Florida, a declarat guvernatorul Ron DeSantis, adăugând că acest număr reprezintă “o picătură faţă de ceea ce se va întâmpla în următoarele 24-48 de ore”.

La începutul acestei săptămâni, autorităţile au cerut evacuarea a peste 2,5 milioane de locuitori.

Hotelurile de pe autostrada interstatală 75, care străbate coasta de vest a Floridei, erau pline de oameni care căutau adăpost. Această zonă este presărată cu parcuri de case mobile, pe care majoritatea rezidenţilor le-au abandonat, refugiindu-se în şcolile locale şi în alte facilităţi folosite ca adăposturi de urgenţă. De asemenea, numeroasele centre de asistenţă medicală din zonă au fost în mare parte evacuate.

În timpul nopţii şi până miercuri dimineaţă, uraganul Ian a lovit lanţul insular Florida Keys până la ţărmurile sudice ale coastei, cu ploi torenţiale şi rafale de vânt de 40 de mile pe oră, a raportat NWS.

Marţi, furtuna a lovit Cuba, lăsând fără curent electric 11 milioane de persoane şi devastând capătul vestic al insulei cu vânturi violente şi inundaţii. La începutul zilei de miercuri, furnizorul de electricitate de stat a declarat că a început să restabilească alimentarea cu energie electrică în partea de est a insulei.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].