NEWS

Războiul din Ucraina, ziua 217. România nu recunoaşte referendumurile lui Putin / Armata ucraineană are noi victorii / Rusia are parte de noi sancţiuni / Zelenski denunţă voturile înscenate de Rusia

UPDATE 20:10 Autorităţile ucrainene au identificat cinci soldaţi ruşi care au tras asupra civililor 

Imaginile de pe camerele de supraveghere colectate de anchetatorii ucraineni arată cum militarii trag în maşini civile de-a lungul drumurilor de lângă Hostomel, un oraş situat la nord-vest de capitala Ucrainei, Kiev. 

 

UPDATE 19:00 Convorbire telefonică Truss – Zelenski: Marea Britanie nu recunoaşte referendumul

Prim-ministrul britanic, Liz Truss, a vorbit cu preşedintele Volodimir Zelenski într-o convorbire telefonică în care a subliniat că Marea Britanie nu va recunoaşte niciodată încercările Rusiei de a anexa părţi din Ucraina, relatează The Guardian. 

 

UPDATE 18:30 Comisia Europeană propune noi sancţiuni împotriva Rusiei 

 

“Săptămâna trecută, Rusia a escaladat invazia în Ucraina, aducând-o la un nou nivel, prin mobilizarea rezerviştilor şi prin farse de referendumuri care sunt o tentativă ilegală de a anexa teritorii şi a modifica prin forţă frontierele internaţionale. Uniunea Europeană este determinată să forţeze Kremlinul să plătească printr-un nou set de sancţiuni aspre împotriva Rusiei”, a afirmat Ursula von der Leyen, citată de BBC News.

 

“Noi restricţii privind importurile de produse ruseşti le vor ţine în afara pieţelor europene şi vor lipsi Rusia de încă şapte miliarde de euro ca venituri”, a precizat preşedintele Comisiei Europene, subliniind că UE va extinde şi lista produselor care nu pot fi exportate în Rusia, în special armament, avioane şi substanţe chimice. “Aceste măsuri vor afecta capacitatea Rusiei de modernizare militară”, a insistat Ursula von der Leyen.

 

De asemenea, Bruxellesul vrea să le interzică cetăţenilor europeni să mai deţină funcţii în consiliile de administraţie ale companiilor ruse cu capital de stat.

 

La rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat că noile sancţiuni, care vor trebui aprobate de Consiliul UE şi de Parlamentul European, vor viza peste 1.300 de persoane şi entităţi implicate în acţinile de “subminare a integrităţii teritoriale ucrainene”. 

 

UPDATE 16:50 România nu recunoaşte rezultatele referendumurilor ruseşti în teritoriile ocupate din Ucraina

 

România reiterează condamnarea, în termenii cei mai fermi, a aşa-ziselor „referendumuri” desfăşurate în perioada 23-27 septembrie 2022 în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina, cu implicarea şi sprijinul nemijlocite ale forţelor de ocupaţie ruse, ale căror rezultate finale au fost anunţate astăzi, se arată într-un comunicat transmis de către MAE.

 

România nu recunoaşte rezultatele acestor aşa-zise „referendumuri”, care sunt ilegale şi ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional şi, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic.

 

 

UPDATE 15:10 Armata ucraineană a eliberat noi porţiuni din estul regiunii Doneţk 

 

Un contingent de trupe din Ucraina a ridicat steagul naţional în oraşul Novoselivka, iar imaginile din satelit arată vehicule militare ucrainene care se deplasează prin districtul Zelena Dolnya din apropiere.

 

Aceste evoluţii indică faptul că mai multe forţe pro-ruse aflate în apropierea oraşului Lyman riscă să fie încercuite. Ucrainenii controlează deja teritoriul la vest şi la sud de oraş şi avansează acum la nord de acesta.

 

Un blogger militar, Semion Pegov, care se află cu forţele ruseşti la est de Lyman, a anunţat miercuri că situaţia devine din ce în ce mai tensionată. Pegov, care are porecla WarGonzo, a declarat că marţi seară grupuri de trupe ucrainene au efectuat mai multe incursiuni de recunoaştere în zonă.

 

În cazul în care unităţile ucrainene ar cuceri satul Torske, un număr mare de unităţi pro-ruse, în principal din Miliţia Populară din Doneţk, ar fi izolate în Lyman.

 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în repetate rânduri că preluarea întregii regiuni Doneţk este printre principalele obiective ale operaţiunii militare speciale începute în februarie. Totuşi, până în prezent, ruşii au pierdut teren şi se află în defensivă. 

UPDATE 14:00- Duma de Stat a Rusiei va organiza o şedinţă în plen pe 3 octombrie

Moscova. 28 septembrie. INTERFAX.RU – Preşedintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, a declarat că Duma ajustează planurile de a organiza Consiliul Dumei, şedinţele comisiilor şi o sesiune plenară pentru data de luni, 3 octombrie.

„…pe 3 octombrie, luni, se propune să se desfăşoare o şedinţă plenară, care va începe la ora 14:00, pentru întrunirea Consiliului Federaţiei (n.r. camera superioară a parlamentului federal rus) şi alte şedinţe necesare în conformitate cu regulamentele Dumei de Stat şi ale comitetelor”, a spus Volodin astăzi.

„Ce a determinat necesitatea unei decizii de amânare, cred că înţelegeţi”, a mai spus preşedintele Dumei de Stat.

În această dimineaţă, Volodin a avut o întâlnire cu şefii facţiunilor parlamentare din Dumă cu privire la rezultatele referendumurilor din RPD, RPL şi din raioanele Zaporojie şi Lugansk. „Avem mult de lucru”, a spus preşedintele Dumei de Stat. El a mai menţionat că deputaţii trebuie să lucreze la Moscova până la sfârşitul săptămânii. „La noi, am vorbit şi am confirmat încă o dată în unanimitate calea urmată pentru salvarea cetăţenilor care locuiesc în Novorossiya”, a spus purtătorul de cuvânt al Dumei.

Uniunea Europeană este profund îngrijorată de deteriorarea conductelor Nord Stream 1 şi 2 care a dus la scurgeri în apele internaţionale ale Mării Baltice.

Preocupările de siguranţă şi de mediu sunt de cea mai mare prioritate. Aceste incidente nu sunt o coincidenţă şi ne afectează pe toţi.

Toate informaţiile disponibile indică faptul că aceste scurgeri sunt rezultatul unui act deliberat. Vom sprijini orice investigaţie menită să ne aducă claritate deplină cu privire la ceea ce s-a întâmplat şi motivul pentru care s-a întâmplat. Vom lua măsuri suplimentare pentru a ne spori rezistenţa în securitatea energetică.

Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene este cu totul inacceptabilă şi va primi un răspuns solid şi unit.

Federaţia Rusă a convenit să vândă Afganistanului 2,5 milioane de tone de benzină, motorină, gaz şi 2 milioane de tone de grâu

Acesta este primul acord major al talibanilor de la preluarea puterii. Încă nu se ştie exact cum vor plăti talibanii pentru provizii, dar mai devreme au convenit cu Federaţia Rusă asupra trocului: urmau să dea stafide şi ierburi medicinale în schimbul combustibilului 

 

Ambasada SUA îi îndeamnă pe americani să părăsească imediat Rusia

Ambasada americană la Moscova a făcut apel la concetăţenii din Rusia. Misiunea diplomatică transmite că, din cauza mobilizării parţiale anunţate în Rusia, persoanele cu dublă cetăţenie pot fi recrutate în armată.
„Cetăţenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia, iar cei care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să părăsească Rusia imediat, în timp ce rămân oportunităţi limitate de călătorie comercială”, se arată pe site-ul ambasadei într-un comunicat .

Ambasada SUA a declarat că are limitări severe în capacitatea sa de a ajuta cetăţenii americani şi „condiţiile, inclusiv opţiunile de transport, ar putea deveni brusc şi mai limitate”.
 

 

UPDATE 13:00- Şefii de ocupaţie ai LPR şi Herson au făcut apel la Putin cu o cerere de anexare a teritoriilor la Rusia

Şeful LPR-ului autoproclamat, Leonid Pasechnik, s-a adresat lui Vladimir Putin cu o cerere de a lua în considerare posibilitatea aderării LPR-ului în Rusia.

„Ţinând cont de aprobarea deciziei de către populaţia republicii la referendum, vă rog să luaţi în considerare problema intrării Republicii Populare Lugansk în Rusia ca subiect al Federaţiei Ruse”, a spus Pasechnyk într-un comunicat. .

În zonele ocupate ale regiunilor Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, în perioada 23-27 septembrie, au avut loc aşa-zisele referendumuri privind aderarea la Rusia. Conform rezultatelor lor, 98% ar fi votat „pentru” în LNR.

În acelaşi timp, şeful regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai, spune că în zonele ocupate ale regiunii Lugansk, aproape la fel de mulţi oameni ar fi votat la „referendum” ca şi la alegerile pentru Rada Supremă din octombrie 2012, că este, chiar înainte de începerea ostilităţilor în Donbass, după care sute de mii de oameni au părăsit zona.

De asemenea, şeful administraţiei de ocupaţie a regiunii Herson, numit de la Moscova, s-a adresat lui Putin cu o cerere de aderare la Rusia.

Ambele camere ale parlamentului rus şi-au exprimat deja disponibilitatea de a organiza întâlniri pentru adoptarea legilor necesare pentru posibila intrare a unor noi subiecte în Rusia.

Potrivit purtătorului Dumei de Stat Viaceslav Volodin, camera inferioară va amâna săptămâna regională viitoare pentru o dată ulterioară pentru a „lua deciziile necesare pe baza rezultatelor referendumurilor”. Mai târziu, el a spus că o întâlnire neprogramată a Dumei de Stat va avea loc pe 3 octombrie. Consiliul Federaţiei îşi va ţine şedinţa pe 4 octombrie, a declarat ieri preşedintele Camerei, Valentina Matviyenko.

În acelaşi timp, preşedintele Vladimir Putin nu se grăbeşte să se întâlnească cu liderii teritoriilor anexate ocupate de Rusia. Potrivit secretarului său de presă Dmitri Peskov, programul lui Putin nu include încă comunicarea cu şefii DPR şi LPR, dar într-un fel sau altul, se fac planuri.

În plus, Peskov a spus că în prezent preşedintele nu intenţionează să se adreseze ruşilor la referendumurile din trecut.

 

 

UPDATE 10:00 -Va fi dificil pentru SUA să prezică un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei, a transmis Politico

Întreaga problemă este că Federaţia Rusă foloseşte astfel de tipuri de arme împotriva ucrainenilor, care pot transporta atât explozibili obişnuiţi, cât şi focoase nucleare de mică putere. Este dificil de prezis când acelaşi „Iskander” va fi echipat cu un focos nuclear.

SUA suspectează că Rusia va dori să se implice într-un război la scară largă cu Occidentul, aşa că va folosi mai degrabă arme nucleare tactice împotriva Ucrainei.

Experţii americani de comandă şi informaţii speră că primul semn că Rusia a decis să folosească arme nucleare în Ucraina nu va fi un nor ciupercă.

„Unde vom merge – nu ştiu ce vom face – nici nu ştiu ce vom oferi”. 

Comandantul rus le spune mobilizaţilor despre sarcinile lor de luptă. Spune că a fost scos din vacanţă şi nu ştie nimic. Cu toate acestea, ei sunt conştienţi de faptul că persoanele cu hernii vertebrale şi plăci în cap sunt încă în formă şi ar trebui să servească.

Cu un comandant atât de „informat”, cu siguranţă se vor rătăci undeva la jumătatea drumului. 

Există multe probleme în armata rusă (https://bit.ly/3xZcT47), iar lipsa puterii de luptă este doar una dintre ele, a spus directorul CIA, William Burns.

„Chiar dacă [Putin] poate mobiliza 300.000 de soldaţi, nu înseamnă că va putea arunca pe front oameni precum carnea de tun, mulţi dintre care nu vor fi bine pregătiţi, mulţi dintre care nu vor avea echipamentul necesar, suportul logistic necesar Armata lui are multe probleme, iar forţa de muncă este doar una dintre ele”, a spus Burns.

Directorul CIA a comentat şi despre ameninţările nucleare ale lui Putin şi despre potenţiala utilizare a armelor nucleare.

Cele trei degetare ale Kremlinului: „referendum”, „înmormântare”, „nuclear”

Discuţii despre latura juridică a „referendumurilor” din regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson fără rost – acest subiect nu este despre lege şi nu despre construirea statului. Este vorba despre şantaj nuclear.

Contraofensiva bruscă şi plină de viaţă a forţelor armate ucrainene de la Harkov, eliberarea lui Balaklea, Kupyansk şi Izyum au creat un punct de cotitură — nu în întregul război, ci în modul în care sunt percepute armata rusă şi comanda sa: au rămas foarte puţini. care încă mai cred în posibilitatea victoriei Rusiei.

Ei bine, călătoria lui Putin la summitul SCO de la Samarkand a devenit un „triumf negativ” grandios al politicii externe ruse: ruşii au arătat clar că sfera lor de influenţă în spaţiul post-sovietic se micşorează – şi că Asia Centrală (Centrală) are deja alte priorităţi – prietenia cu China şi Turcia.

 

UPDATE 5:56-ISW: Rusia vrea să catalogheze invadarea Ucrainei drept „operaţiune de combatere a terorismului”

Institutul pentru Studierea Războiului a declarat în cea mai recentă evaluare că oficialii ruşi ar putea încerca să justifice ocuparea teritoriului ucrainean care urmează să fie anexat în curând ca o „operaţiune de combatere a terorismului”. Serghei Aksyonov, şeful Crimeei numit de Rusia, a declarat pe 26 septembrie că oficialii ruşi pot închide temporar centrala nucleară Zaporizhzhia în timp ce îşi desfăşoară „operaţiunile de combatere a terorismului” în teritoriile nou-anexate, invocând o lege federală rusă care permite suspendarea instalaţiilor radiologice în timpul eforturilor de combatere a terorismului.

 

 

UPDATE 3:40- Armata ucraineană nimiceşte forţele ruseşti şi echipamentele din sud

Comandamentul Operaţional de Sud al Ucrainei a raportat pe 27 septembrie că forţele ucrainene au ucis 58 de soldaţi ruşi şi au distrus un tanc şi şapte vehicule militare. Forţele ucrainene au doborât şi o dronă Orlan-10 în regiunea Herson şi un avion de luptă rusesc Su-35 în regiunea Mykolaiv. 

 

Zelenski spune că referendumurile false ale Rusiei sunt o încercare de a fura teritoriul unui alt stat

În timpul discursului său în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, Volodimir Zelenski a declarat că oamenii din regiunile ocupate de Rusia în Ucraina au fost “forţaţi să completeze nişte hârtii în timp ce erau ameninţaţi cu mitraliere, totul pentru o copertă frumoasă la televizor”.

“Aceasta este o încercare foarte cinică de a forţa populaţia masculină din teritoriile ocupate ale Ucrainei să se mobilizeze în armata rusă pentru a-i trimite să lupte împotriva propriei lor patrii”, a spus el.

ONU nu recunoaşte referendumurile în zonele ocupate ale Ucrainei

Subsecretarul general al Naţiunilor Unite a subliniat, în cadrul reuniunii de marţi a Consiliului de Securitate al ONU, că aşa-numitele referendumuri care tocmai s-au încheiat în zonele ocupate ale Ucrainei nu sunt legale în conformitate cu dreptul internaţional şi că ONU rămâne pe deplin angajată faţă de suveranitatea şi unitatea Ucrainei în interiorul graniţelor sale.

Rosemary DiCarlo a declarat că evoluţiile, inclusiv referendumurile, ameninţă să agraveze şi mai mult conflictul.

“În momentul în care ne întâlnim, aşa-numitele referendumuri tocmai au fost desfăşurate de autorităţile de facto în regiunile Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie”, a spus ea.

Ea a spus că votul care a avut loc în timpul unui conflict armat, care a implicat autorităţi de facto care merg din uşă în uşă în cazuri cu soldaţi cu tot cu soldaţi, nu poate fi considerat o citire legitimă a voinţei oamenilor de acolo.  

Oficial ONU: Există “atât de multe dovezi” de încălcări ale drepturilor omului şi crime de război în conflictul dintre Rusia şi Ucraina

“Suntem grav îngrijoraţi de acuzaţiile privind încălcările comise în unele părţi din nord-estul Ucrainei, inclusiv după recuperarea a peste 400 de cadavre din gropile improvizate din Izium. OHCHR colaborează cu autorităţile locale pentru a investiga această acuzaţie şi alte acuzaţii de încălcare a drepturilor omului şi de abuzuri în zonele din regiunea Harkov care au fost până de curând sub control rusesc”, a declarat DiCarlo într-o alocuţiune rostită marţi în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

Ea a adăugat că, în urma investigaţiilor efectuate în zonele Kiev, Cernihiv, Harkov şi Sumy, Comisia internaţională independentă de anchetă privind Ucraina (mandatată de Consiliul pentru Drepturile Omului) a ajuns la concluzia că “au fost comise crime de război în Ucraina”. Printre alte constatări, comisia a fost frapată de numărul mare de execuţii şi de alte încălcări comise de forţele ruseşti, relatează CNN

Ucraina nu se va lăsa influenţată de ameninţările nucleare ruseşti, nici de anexarea regiunilor ocupate

Ucraina nu se va lăsa influenţată de ameninţările nucleare din partea Moscovei sau de referendumurile organizate pe teritoriul său şi va merge mai departe cu planul său de a smulge Rusiei toate teritoriile ocupate, a declarat un consilier prezidenţial ucrainean.

Oficialul, Mykhailo Podolyak, a declarat într-un interviu că Kievul doreşte ca puterile nucleare ale lumii să avertizeze Rusia că orice utilizare a armelor nucleare strategice sau tactice în Ucraina va fi întâmpinată cu acţiuni concrete – şi nu doar cu o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.

  • Alianţa Nord-Atlantică menţine susţinerea fermă pentru integritatea Ucrainei şi condamnă “farsele” de referendumuri organizate de Rusia în regiuni separatiste din Ucraina, anunţă secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.
  • Statele Unite şi naţiunile aliate nu vor recunoaşte “niciodată” anexarea de către Rusia a regiunilor din sud-estul Ucrainei, a afirmat marţi seară secretarul de Stat american, Antony Blinken.
  • RIA Novosti a precizat că, după aproximativ 12% din voturi numărate, cel puţin 97% din cele exprimate au fost în favoarea aderării la Federaţia Rusă.
  • Forţele ucrainene şi ruseşti au fost implicate în lupte grele în diferite părţi ale Ucrainei, în timp ce referendumurile organizate de Rusia în patru regiuni pe care Moscova speră să le anexeze se apropiau de final.
  • Preşedintele ucrainean şi şefii de securitate s-au întâlnit pentru a planifica modalităţi de contracarare a utilizării de către Rusia a unor “noi tipuri de arme”, după ce Moscova a intensificat atacurile în regiunea Odesa folosind drone de luptă iraniene.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că situaţia militară din regiunea Doneţk din estul Ucrainei este dificilă şi a descris-o ca fiind “obiectivul nr. 1 al Ucrainei” – deoarece este, de asemenea, obiectivul nr. 1 al Rusiei.
  • Şeful organismului de supraveghere atomică al ONU, Rafael Grossi, a declarat că este pregătit să poarte discuţii în Ucraina şi Rusia în această săptămână cu privire la crearea unei zone de protecţie la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, deţinută de ruşi, despre care spune adesea că este necesară de urgenţă

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].