NEWS

Măsuri împotriva urşilor într-un oraş din România: fără acces la gunoaie, monitorizare şi alimentare în pădure

Primarul oraşului Braşov şi prefectul judeţului Braşov au convocat o întâlnire cu gestionarii de fonduri de vânătoare pentru a realiza o strategie comună în vederea limitării interacţiunii om-urs şi pentru reluarea alimentării punctelor de hrană aflate departe de zonele populate.

„Am discutat despre o gestiune mai bună a deşeurilor şi despre replicarea unor exemple de bune practici care au dat rezultate în alte zone, am discutat despre soluţii de monitorizare în timp real – şi avem un grup de lucru care săptămâna viitoare va veni cu nişte propuneri concrete în sensul acesta – şi despre felul în care urşii se hrănesc şi cum am putea să intervenim inclusiv în această zonă astfel încât să limităm interacţiunile dintre om şi urs şi venirea urşilor în oraş“, a declarat primarul Allen Coliban.

Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt a încetat, din luna martie 2021, să mai pună hrană în pădure pentru animalele sălbatice, odată cu expirarea contractului de administrare a fondului de vânătoare, şi şi-a manifestat intenţia de a renunţa la administrarea fondului de vânătoare. Primarul Coliban a solicitat reluarea alimentării punctelor de hrănire, iar fondurile solicitate de RPLP Kronstadt au fost prinse într-o rectificare bugetară ce urmează a fi discutată de Consiliul Local în această săptămână.

„Nouă ne-a expirat contractul de administrare a Fondului cinegetic nr. 18 Timiş încă din 10 martie. Iniţial, nu am fost interesaţi să încheiem un nou contract. Primăria Braşov ne-a comunicat că este dispusă să se implice financiar, urmând ca după aprobarea rectificării bugetului să încheiem un contract cu municipalitatea, în baza căruia vom putea să implementăm măsuri în fondul cinegetic, dar şi să intervenim în intravilan. Ulterior, când la nivelul Ministerului Mediului se va pune problema atribuirii administrării Fondului cinegetic nr. 18, ne vom manifesta interesul să semnăm un nou contract”, a declarat Dan Olteanu.

În proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local, ce va fi dezbătut în 17 iunie, este prevăzută suma de 150.000 lei, pentru prestări servicii legate de gestionarea în condiţii de eficienţă a fondului cinegetic. Totodată, a fost discutată nevoia de dotare a Jandarmeriei cu arme cu tranchilizant.

La Braşov, în fondul cinegetic gestionat până acum de RPLP Kronstadt sunt aproximativ 100 de urşi, de cinci ori mai mult decât ar trebui, în condiţiile în care numărul optim ar fi de 18-20 de exemplare. Numai anul acesta în zonă s-ar fi născut în jur de 20 de pui.

Potrivit lui Dan Olteanu, hrănirea în pădure nu este o soluţie, în momentul de faţă, pentru că ursoaicele evită zonele în care puii lor ar putea fi ucişi de către masculi. Relocarea nu este nici ea o soluţie suficient de bună, pentru că necesită aprobări, iar responsabilii din zonele în care ar trebui să ajungă urşii relocaţi nu îşi doresc aceste animale obişnuite să coboare în localităţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]