NEWS

Ce spune ministrul Educaţiei despre faptul că testele de salivă trebuie asamblate: „avem o problemă în plus care nu este insurmontabilă”

Testele au fost livrate dezasamblate şi angajaţii şcolilor trebuie să le asambleze pentru a fi folosite de elevi. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă, la Aleph News, că nu a ştiut că testele sunt livrate pe componente de producător.

„Inspectoratele şcolare au primit ieri (n.r.-vineri, 26 noiembrie) aceste teste ocazie cu care am constatat că avem o problemă în plus care nu este insurmontabilă… Eu personal nu ştiam, dar am fost informat de domnul Raed Arafat că acesta este modul în care testele au fost în întreaga lume în această perioadă de criză sanitară… Este o problemă pentru personalul din şcoli, apreciez eforturile pe care le-au făcut colegii mei, avantajele existenţei testelor în şcoli sunt mult mai importante”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cadrele didactice care s-au implicat în această activitate înclusiv sâmbătă vor fi recompensate cu zi liberă, a adăugat Cîmpeanu. Acesta a mai spus că fiecare test este însoţit de instrucţiuni de utilizare şi de certificatul de conformitate.

Agenţia Naţională a Medicamentului a elaborat cerinţele de performanţă şi reglementare în baza cărora a fost elaborat caietul de sarcini pentru achiziţia testelor, iar IGSU le-a recepţionat, a precizat ministrul Educaţiei.

În prima tranşă, România a comandat 6,5 milioane de teste. Următoarele transporturi vor ajunge în ţară în prima parte a lunii decembrie.

Testele de salivă vor fi folosite prima dată joi, 2 decembrie, odată cu revenirea copiilor la şcoală. Modul de utilizare a testelor va fi explicat şi prin clipuri video, a mai anunţat Cîmpeanu.

Potrivit regulilor stabilite de autorităţi, testarea cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza în prima şi în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs.

Testarea se va efectua în sala de clasă sau în alte spatii, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unităţii de învăţământ, dar şi la domiciliu, sub îndrumarea părinţilor.

Persoanele responsabile din cadrul unităţilor de învăţământ vor fi instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deşeuri medicale cu potenţial infecţios.

Testele pozitive descoperite în unităţile de învăţământ vor fi aruncate în coşuri de gunoi prevăzute cu capac, pedală şi sac de gunoi. Ulterior, acestea vor fi eliminate pe un circuit separat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]