NEWS

Andrei Baciu, secretar de stat la Sănătate, despre revinderea vaccinurilor anti COVID-19: „Noi nu avem încă legislaţie adaptată la nivel european”

Preşedintele campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă a spus că în România se iau în calcul cele trei mecanisme: de donaţie, de revânzare şi de redistruibuire a dozelor la nivel european.

Deci, direct din fabrică, o parte din doze care sunt alocate unei ţări pot să fie preluate de celelalte ţări europene, conform contractului, pentru a fi utilizate atunci când există cerere, pentru că aşa este etic, atunci când ai cerere într-un loc să nu ţii doze blocate în depozite”, a spus Gheorghiţă.

Va fi probabil o abordare la nivelul Comisiei Europene, pentru că spre exemplu la nivelul continentului african au fost livrate sub 2% din produse la nivel global, până în acest moment. (…) Deci la nivel global au fost anunţate, inclusiv de către CE, de către SUA, inclusiv la nivelul întâlnirii G7, au fost anunţate diverse forme de sprijin către zonele care nu au avut acces la fonduri”, a spus Andrei Baciu.

Acesta a precizat că acest mecanism vizează un număr mare de doze.

Există şi astfel de mecanisme, care vizează un număr mare de doze, însă şi la nivelul fiecărui stat membru, individual, se poate face acest demers. Noi nu avem încă legislaţie adaptată la nivel european, pentru a revinde, însă la acest lucru s-a lucrat în ultima perioadă şi probabil vom avea săptămâna viitoare şi cadrul legal pentru a face acest demers”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte ţările către care ar putea fi revândute dozele, secretarul de stat a spus: „O să vedem punctual, stat cu stat, pentru că acestea sunt lucruri care ţin de politica externă a României”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].