NEWS

Putin respinge preocupările NATO şi avertizează că nu va tolera activităţi militare în Ucraina

Referindu-se la preocupările NATO privind presupusa intenţie a Rusiei de a invada zone din Ucraina, Vladimir Putin a afirmat că şi Moscova este îngrijorată de exerciţiile militare organizate de Alianţa Nord-Atlantică în apropierea frontierelor ruse.

 

Vladimir Putin a argumentat că extinderea NATO spre est generează ameninţări pentru interesele strategice ale Rusiei, exprimând preocupări că NATO ar putea instala pe teritoriul Ucrainei rachete care pot atinge Moscova în doar câteva minute. “Apariţia unor ameninţări de acest fel constituie o linie roşie pentru noi. Sper că nu se va ajunge la acest lucru şi că logica normală şi responsabilitatea pentru propriile naţiuni şi pentru comunitatea internaţională vor prevala”, a declarat Vladimir Putin, argumentând că, în noul context, Rusia a fost nevoită să dezvolte rachete hipersonice.

 

“Noi ce ar trebui să facem? Trebuie să dezvoltăm sisteme similare pentru a-i viza pe cei care ne ameninţă”, a precizat liderul de la Kremlin, subliniind că un nou tip de rachetă hipersonică va intra în dotarea Forţelor Navale ruse la începutul anului 2022.

 

Armata rusă a anunţat, luni, că a efectuat cu succes un nou test cu rachetă hipersonică, în contextul tensiunilor cu Alianţa Nord-Atlantică. O rachetă hipersonică de tip Zircon a fost lansată de la bordul fregatei Amiral Gorciov spre o ţintă din Marea Albă. Rusia a multiplicat testele cu rachete hipersonice în ultimul an, Administraţia Vladimir Putin catalogând drept “invincibilă” noua tehnologie balistică. La începutul lunii octombrie, armata rusă a testat cu succes o rachetă hipersonică Zircon lansată în premieră de la bordul unui submarin, în Marea Barents. Un alt test a fost efectuat pe 18 noiembrie, în Marea Albă. Vladimir Putin a declarat în trecut că rachetele de tip Zircon pot atinge viteze de nouă ori mai mari decât cea a sunetului şi au o rază de acţiune de circa 1.000 de kilometri. Primele tipuri de rachete hipersonice, Avangard, capabile să atingă viteze de 27 de ori mai mari decât cea a sunetului, sunt în dotarea armatei ruse din decembrie 2019.

 

Administraţia Vladimir Putin are ca prioritate modernizarea forţelor armate, în contextul tensiunilor în relaţiile cu Occidentul apărute după anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea, în 2014. Criza s-a amplificat în contextul în care Ucraina se teme de o lovitură de stat organizată de Rusia şi de un atac militar. Administraţia Joseph Biden a anunţat că sunt analizate “toate opţiunile” pentru a contracara mobilizarea “masivă şi neobişnuită” a trupelor ruse în apropierea frontierelor Ucrainei.

 

NATO avertizează Rusia asupra consecinţelor unui atac militar împotriva Ucrainei

 

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, a avertizat, marţi, Rusia asupra consecinţelor generate de un eventual atac militar împotriva Ucrainei. “Va fi un preţ mare pentru Rusia dacă va utiliza din nou forţa împotriva independenţei Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg cu ocazia reuniunii miniştrilor de Externe din ţările NATO, desfăşurată în capitala Letoniei, Riga.

 

Şi secretarul de Stat american, Antony Blinken, a avertizat Rusia. “Vom avea consultări strânse cu aliaţii din cadrul NATO şi cu partenerii, în următoarele zile, despre necesitatea de a adopta noi măsuri la nivelul Alianţei Nord-Atlantice pentru consolidarea apărării, a rezistenţei şi a capacităţilor defensive”, a declarat Antony Blinken.

 

Administraţia de la Kiev susţine că Rusia a mobilizat 92.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat, vineri, că Rusia pregăteşte o tentativă de lovitură de stat sau o intervenţie militară în Ucraina la începutul lunii decembrie.

 

Administraţia Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia nu pregăteşte niciun complot în Ucraina. Rusia a argumentat că poate mobiliza militari oriunde doreşte pe propriul teritoriu. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].