NEWS

România are 20 de porturi la Dunăre: „Toate au nevoie de modernizare“

12 porturi dunărene nu au încă conexiuni la reţeaua feroviară şi doar 8 porturi sunt situate pe reţeaua transeuropeană de transport TEN-T centrală, arată datele din Programul Operaţional de Transport 2021-2027.

„Sunt necesare lucrări de modernizare în toate porturile. Au fost alocaţi peste 600 de mil. euro pentru sectorul naval în 2014-2020 prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) dar gradul de absorbţie a fost mic. Modernizarea are ca efect creşterea volumului de marfă, reducerea timpilor de încărcare-descărcare, creşterea siguranţei navelor în perioada operaţiunilor”, a declarat pentru ZF Şerban Cucu, secretar general al Asociaţiei Armatorilor şi Operatorilor Fluviali din România (AAOPFR).

Infrastructura învechită, lipsa legăturilor cu calea ferată şi şosele, dar şi procedurile lente de manipulare a mărfurilor reduc atractivitatea porturilor dunărene pentru potenţiali utilizatori, se arată în Programul Operaţional de Transport 2021-2027, versiunea transmisă pe 3 iunie anul acesta Comisiei Europene

„În multe porturi infrastructura rutieră şi feroviară este veche, prost întreţinută, nu corespunde cerinţelor transportatorilor. 12 dintre porturile dunărene nu au încă conexiuni la reţeaua feroviară”, se arată în acelaşi document.

Paradoxal, dezvoltarea infrastructurii de transport naval dar şi eficientizarea legăturilor sale cu transportul feroviar şi rutier sunt obiective prezentate în toate programele de transport.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].