NEWS

COMENTARIU Lelia Munteanu: Nassim Taleb, despre covid şi senicid: “Ucigând bătrâni îţi reduci propria speranţă de viaţă”

Despre senicid, în relaţie cu covidul, vorbeşte autorul “Lebedei Negre” (foto), într-un eseu în care argumentează că noul coronavirus nu e, contrar aparenţelor, o problemă a bătrânilor.  

 

“Covidul îi afectează pe bătrâni, în mod disproporţionat. Dar la fel se întâmplă cu toate celelalte afecţiuni. Un fapt simplu de viaţă e că, într-o populaţie, bătrânii sunt cei care mor disproporţionat, din toate cauzele. Dacă te uiţi la the force of mortality (forţa mortalităţii – rata instantanee a deceselor la o anumită vârstă, măsurată pe o bază anuală, n.m.), ai observa cum covidul reduce speranţa de viaţă în general, proporţional cu mortalitatea oamenilor, un efect care debutează înaintea vârstei mijlocii (…). 

Dacă acest covid e o problemă a persoanelor în vârstă – care merită, din acest motiv, să fie ignorată – să tratăm cardiologia, oncologia, urologia şi cea mai mare parte a medicinei interne în acelaşi mod.

 

<Problema bătrânilor>, legată de covid, devine efectiv un argument de eugenie necondiţionată, senicid necondiţionat. Principala caracteristică a societăţii civilizate e protejarea celor slabi. Mediteraneenii antici dădeau un statut înalt bătrânilor. La fel ca aproape orice societate care nu se află în descompunere (…). 

 

O altă problemă pe care tinerii psihopaţi n-o pricep este că modul în care e construită societatea e prin raţionament dinamic, nu static (…). O anumită categorie de oameni (de regulă, implicaţi în tehnologie), afectaţi de orbirea Lebedei Negre, au o tulburare mentală care îi face să ignore că lucrurile se mişcă. Cei de 30 de ani nu vor îngheţa în tinereţe desăvârşită; societăţile (civilizate) au fost organizate în jurul angajamentelor inter-generaţionale – îi tratezi pe actualii bătrâni aşa cum ai vrea să fii tratat când vei îmbătrâni. Fiindcă până şi psihopaţii vor fi mai în vârstă într-o zi.   

 

Nu e vorba despre un singur eveniment (această pandemie), ci despre toate pandemiile viitoare, inclusiv despre cea care va lovi când vei fi mai în vârstă. De ce-i atât de greu să pricepi că, ucigând bătrâni, îţi reduci propria speranţă de viaţă?”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].