NEWS

Adrian Sârbu, la ŞTIU: Europa ne este datoare din 1989, dar nu o sa recunoască. Intrarea in Schengen e oportunitatea de a ne recupera această datorie

”Sigur că Europa e datoare, dar nu o să recunoască această datorie. În 90, Europa s-a trezit cu 100 de milioane de consumatori care erau din fostele ţări comuniste de sub umbrela rusă, şi, într-o formă sau alta, s-au conectat la economia de piaţă europeană. Asta a salvat Europa de la criza economică din 90 de care nu vorbeşte nimeni. Acum, investiţia noastră, a estului, este mult mai mare pentru că am trimis acolo milioane, milioane de indivizi pregătiţi. Nu-mi amintesc să ne fi dat şi nouă nişte miliarde să ne dezvoltăm învăţământul aici. Dar Europa de Vest s-a întors spre noi în mod natural, şi asumându-ne ca teritoriu economic, ca pieţe, ne-a tratat ca pe nişte pieţe care trebuiesc dezvoltate. Şi…au fost investiţii vest-europene şi americane, chiar şi asiatice…care au ridicat această parte a Europei, şi de aici a început diferenţa, cine îşi vede interesul naţional şi cine îşi vede interesul personal”, a spus Adrian Sârbu.

”Avem această uriaşă oportunitate din 2007 pentru noi, din 2004 pentru ceilalţi, accesul la piaţa europeană. Păi dacă eu pot să produc aici cu x lei şi să vând acolo cu y euro şi să fiu competitiv atât din punct de vedere al specificaţiei produsului cât şi al preţului. Când eu îmi pot permite să vin cu produse noi, pe care nu le are Europa. Când eu îmi pot permite să asigur Europei delocalizarea, cum spun francezii sau sourcing-ul cum spun americanii, există oportunităţi pentru mine. Şi noi le-am folosit. Cine le-a folosit? Omul de business, evident. Le-a folosit omul politic? Nu. Pentru că omul politic e un om care a evoluat foarte prost la noi spre deosebire de alte ţări”, a adăugat el.

Adrian Sârbu a vorbit şi despre lipsa unor lideri şi a unei clase politice puternice în România. “Iohannis n-a făcut nimic în ăştia 8 ani. Dar ştii ce a avut şi n-au avut alţii? Noroc. Şi pentru că a avut noroc, România în ăştia 8 ani are perioada de cea mai bună creştere economică (…) Când o să tragem linie în istorie: Ce-a făcut Iohannis? N-a făcut nimic. Şi ce a rămas? O grămadă de creştere economică. O grămadă de bună-stare. A făcut vreun plan de educaţie? Nu. Zero. A făcut vreun plan de ţară? Nu. Zero”, a spus el.

În încheiere, Adrian Sârbu a discutat despre privatizarea proiectelor de ţară. “Antreprenori din orice domeniu, în momentul în care ne-am aşezat şi către cauze publice, am generat beneficii. Şi spuneam de pro NATO. Păi noi nu eram în NATO dacă nu făceam noi scandal în 97 (…) Aşa trebuie să facem în Schengen, aşa trebuie să facem în autostrăzi, să folosim fondurile europene”

VEZI întreaga intervenţie VIDEO AICI

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]