NEWS

Polonia va livra două tancuri Leopard către Ucraina. Germania îi dă acordul

Germania nu va sta în calea Poloniei!  Polonia poate decide să trimită tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina, a declarat joi vicecancelarul Robert Habeck. 

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că o „companie poloneză de tancuri Leopard pentru Ucraina va fi transferată ca parte a construirii coaliţiei internaţionale împotriva Rusiei”, adăugând că „o astfel de decizie este deja [luată] în Polonia”. Cu toate acestea, nu era clar dacă Varşovia va obţine aprobarea Berlinului, având în vedere că tancurile Leopard 2 sunt fabricate în Germania şi au restricţii privind reexportarea până în 2024. 

Habeck a încercat joi să clarifice confuzia, argumentând că Berlinul ar trebui să aprobe o posibilă cerere poloneză.

„Există o diferenţă între a lua o decizie pentru sine şi a preveni decizia altora”, a spus vicecancelarul, care supraveghează şi controlul exporturilor de arme în calitate de ministru al economiei. „Şi, în consecinţă, Germania nu ar trebui să stea în cale atunci când alte ţări iau decizii de sprijinire a Ucrainei, indiferent de ce decizie ia Germania.”

Cuvintele lui Habeck marchează cea mai mare întorsătură în dezbaterea ascuţită despre furnizarea Ucrainei cu tancuri de luptă moderne, fabricate în Occident. SUA, Franţa şi Germania au convenit săptămâna trecută să trimită tancuri uşoare şi vehicule de luptă de infanterie la Kiev. Şi Marea Britanie intenţionează să trimită tancuri de luptă Challenger 2. Tancurile occidentale ar putea ajuta Ucraina să recucerească teritoriile pierdute, inclusiv peninsula Crimeea, transmite POLITICO

Deşi cancelarul german Olaf Scholz din Partidul Social-Democrat German poate, teoretic, să aibă ultimul cuvânt cu privire la livrarea tancurilor de fabricaţie germană, nu se va putea opune declaraţiei publice a lui Habeck din Partidul Verzilor, fără a-şi fractura coaliţia de guvernământ.

Cu toate acestea, Habeck a fost mai precaut când a fost întrebat dacă Germania îşi va trimite propriile tancuri în Ucraina, spunând că ţara  va lua decizia „în comun acord cu alţi parteneri NATO”. 

Un număr mare de ţări europene utilizează în prezent tancuri Leopard 2, inclusiv Germania, Polonia, Danemarca, Finlanda, Spania şi Grecia. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].