NEWS

Mecanismele ilegale prin care Moscova racolează şi trimite pe front deţinuţi

Într-un memoriu comun trimis la 21 septembrie, EPLN (din care face parte şi APADOR-CH – Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România Comitetul Helsinki) şi Russia Behind Bars (Русь Сидящая, RBB) au solicitat celor şase mecanisme ale ONU să declare că recrutarea prizonierilor ruşi pentru a servi în Ucraina în rândurile companiei paramilitare Wagner implică muncă forţată şi detenţie arbitrară. 

 

Pe baza unei analize extinse atât a surselor publice disponibile, cât şi a informaţiilor obţinute prin intermediul deţinuţilor, al rudelor acestora şi al ofiţerilor de penitenciare, raportul descrie în detaliu sistemul pus în aplicare de către Wagner şi oferă, totodată, date cantitative privind amploarea recrutării în rândul deţinuţilor.

 

Până la 26 septembrie, aproximativ 6.000 de deţinuţi au fost recrutaţi în urma unei vizite a oficialilor Wagner în 47 de centre corecţionale ruseşti (rapoarte recente menţionează, de asemenea, încercări de recrutare în închisori situate în regiunea Doneţk, în Ucraina ocupată), se arată în documentul citat.

 

Aceste cifre cresc de la o zi la alta, atât ca urmare a noilor recrutări efectuate, cât şi a informaţiilor privind recrutările anterioare care sunt dezvăluite, arată raportul.

 

Această campanie de recrutare s-a desfăşurat cu implicarea personală a şefului Wagner, Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, şi cu participarea activă a administraţiei penitenciarelor ruseşti, punctează sursele citate.

 

EPLN & RBB susţin că astfel de activităţi încalcă legislaţia rusă şi o serie de instrumente internaţionale.

 

Odată recrutaţi de Wagner, deţinuţii nu mai sunt plasaţi sub supravegherea administraţiei închisorii. Prin urmare, controlul asupra deţinuţilor este transferat în mod ilegal unei entităţi private.

 

Apoi, „ca urmare a absenţei unui cadru juridic care să reglementeze recrutarea deţinuţilor de către o companie militară privată, autorităţile ruse supun aceşti deţinuţi la muncă forţată. În plus, având în vedere legătura intrinsecă dintre legalitatea unei privări de libertate şi condiţiile de executare a acesteia, utilizarea deţinuţilor pe câmpul de luptă constituie o detenţie arbitrară. Executarea unor sarcini care nu au legătură cu obiectivele pedepsei, într-un cadru total ilegal şi cu promisiunea unei viitoare eliberări ipotetice, face ca ordinul de detenţie să piardă orice legătură cu condamnarea iniţială, ceea ce îl face invalid”, mai precizează raportul. 

 

Trimiterea persoanelor în cauză în zonele de luptă sub autoritatea unor contractori privaţi încalcă în mod flagrant obligaţia serviciului penitenciar, în temeiul dreptului internaţional, de a proteja viaţa deţinuţilor.

 

EPLN & RBB îndeamnă mecanismele relevante ale ONU să facă apel la autorităţile ruseşti şi le cer următoarele:

 

  • să ofere răspunsuri la constatările prezentate mai sus şi să comunice informaţii despre prizonierii recrutaţi (număr, nume, situaţia actuală, victime);
  • să pună capăt campaniilor de recrutare ilegală în rândul deţinuţilor;
  • să restricţioneze accesul contractorilor militari privaţi la penitenciare;
  • să asigure întoarcerea rapidă pe teritoriul rusesc a prizonierilor detaşaţi de Wagner şi prezentarea lor în faţa unui judecător care să se pronunţe asupra legalităţii detenţiei lor;
  • să desfăşoare o anchetă eficientă şi să tragă la răspundere disciplinară şi penală funcţionarii din penitenciare şi alte organe guvernamentale care au fost implicaţi în şi/sau au tolerat campania de recrutare în unităţile penitenciare.