NEWS

WSJ: China ameninţă cu arestarea cetăţenilor americani ca reacţie la acţiuni ale Washingtonului

Oficiali guvernamentali de la Beijing au avertizat Washingtonul că ar putea începe arestarea cetăţenilor americani din China ca reacţie la acţiunile judiciare iniţiate de autorităţile din SUA împotriva chinezilor care au statut militar activ, informează publicaţia The Wall Street Journal.

Beijingul a transmis Administraţiei de la Washington numeroase avertismente în acest sens, prin diverse canale, inclusiv prin intermediul Ambasadei SUA din Beijing, afirmă surse citate de WSJ. Mesajul Chinei este sec: Statele Unite trebuie să înceteze persecutarea oamenilor de ştiinţă chinezi în instanţele judiciare americane, în caz contrar americanii din China vor fi găsiţi vinovaţi de încălcarea legislaţiei chineze.

China a început să transmită avertismentele după ce Statele Unite au arestat o serie de oameni de ştiinţă chinezi care participă la proiecte de cercetare în universităţi americane, acuzându-i că le-au ascuns autorităţilor din domeniul migraţiei că au statut activ în Armata Populară de Eliberare din China.

Publicaţia The Wall Street Journal a relatat recent că autorităţile americane suspectează că diplomaţi chinezi au legături cu cercetătorii aflaţi pe teritoriul SUA care au statut militar activ. Suspiciunile au fost una dintre cauzele care au condus la decizia Departamentului de Stat din iulie de închidere a Consulatului chinez din oraşul Houston şi de expulzare a unor cercetători care au legături cu structuri militare chineze.

Ocazional, autorităţile chineze au arestat cetăţeni străini în situaţii considerate ca fiind lipsite de fundament sau ca riposte diplomatice, o tactică pe care cercurile politice de la Washington o consideră a fi “diplomaţia ostaticilor”. China a blocat plecarea unor cetăţeni americani şi a arestat şi condamnat persoane din Canada, Australia şi Suedia pe baza unor acuzaţii considerate false.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA a refuzat să comenteze direct avertismentele Chinei, dar a transmis: “Îi avertizăm pe cetăţenii americani că litigiile de afaceri, deciziile judiciare privind plata unor despăgubiri sau investigaţiile guvernamentale în cazuri penale ori civile riscă să conducă la blocarea plecării din China până la soluţionarea problemelor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].