NEWS

UN NOU RĂZBOI ÎN BALCANI? Sârbii au blocat drumurile din nordul Kosovo, iar la Mitrovica se aud sirene de alarmă. Preşedintele Serbiei apelează la menţinerea păcii, dar declară că “Serbia va câştiga dacă kosovarii comit provocări la adresa poporului său”

 

UPDATE ORA 23 – Sârbii au interdicţie de a intra în Kosovo

Kosovo va interzice de la 1 august intrarea în ţară a persoanelor cu cărţi de identitate sârbeşti, dar va începe să elibereze documente speciale pentru intrarea şi ieşirea din ţară, cu o valabilitate de trei luni

Preşedintele sârb a cerut ca Kosovo să “îşi revină în simţiri”.

Între timp, autorităţile kosovare au promis că vor bloca de mâine intrarea maşinilor cu numere sârbeşti.

Vehiculele blindate ale Unităţii Speciale a Poliţiei din Kosovo au fost desfăşurate în tabăra de poliţie “Belvedere” din Mitrovica Sud.

Primarul din Mitrovica de Sud, Bedri Hamzaj, a declarat pentru televiziunea locală din Kosovo TV1: “În ceea ce priveşte sudul, situaţia este sub control. Nu există nicio provocare”.

Premierul din Kosovo face apel la calm 

Premierul kosovar, Albin Kurti, confirmă că au fost trase focuri de armă de infractori controlaţi de guvernul Serbiei în nordul ţării. Acesta îndeamnă la calm şi avertizează asupra dezinformării.
“Orele şi zile care urmează pot fi provocatoare. Ne confruntăm cu şovinismul pe care îl cunoaştem bine… Voi lucra zi şi noapte pentru Republica noastră democratică”.

 

 

UPDATE – Presa locală raportează focuri de armă trase la graniţa cu Kosovo!!! 

 

Preşedintele Serbiei – “SERBIA VA ÎNVINGE DACĂ VA FI PROVOCATĂ! “

Preşedintele Serbiei a declarat că ieri a avut discuţii cu reprezentanţi ai poporului sârb din Kosovo şi Metohija, şi că depune eforturi pentru menţinerea păcii cu orice preţ. 

“Îi rog pe albanezi să înţeleagă, îi rog pe sârbi să nu cedeze provocărilor şi să nu facă nimic care ar putea duce la un conflict de orice fel. Dar le cer, de asemenea, reprezentanţilor ţărilor mari şi puternice care au recunoscut independenţa Kosovo să aibă puţină grijă de dreptul internaţional, să fie atenţi la realitate şi să nu lase ca luptele de astăzi să provoace un conflict. 

Aceasta este rugămintea mea, este marea mea rugăminte. Şi tot ce pot spune este că ne vom ruga pentru pace şi vom căuta pacea. Dar vă spun de la bun început că nu va fi nicio capitulare, iar Serbia va câştiga. Dacă vor încerca kosovarii să înceapă să persecute sârbii, să intimideze sârbii, să ucidă sârbi, Serbia va câştiga. Asta este tot ce am de spus”.

 

UPDATE Ora 22 – Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, face apel la încetarea tensiunilor la frontiera dintre Serbia şi Kosovo, transmite Politico.

“Este important să reducem escaladarea şi să ne întoarcem la masa de negocieri pentru a găsi o soluţie stabilă. Singura modalitate de a face acest lucru este un dialog pentru a obţine sprijinul UE în vederea soluţionării crizei actuale.

Drumuri blocate în nordul Kosovo 

Mai mulţi sârbi din nordul Kosovo au blocat drumul principal cu camioane lângă punctul de trecere a frontierei Jarinja, situat în municipiul Leposaviq, transmite Euronews

De asemenea, conform informaţiilor de la sol, în Rudare din Zveçan, drumul principal Priştina-Rashka a fost blocat, scrie Radio Europa Liberă. Satul Rudare este situat la cinci kilometri de Mitrovica.

Potrivit informaţiilor de la sol, pasagerii din Jarinje sunt sfătuiţi să se întoarcă în Serbia, iar oameni cu măşti sunt văzuţi pe autostrăzile din nordul Kosovo.

Sirenele sunt auzite în Mitrovica de Nord 

Poliţia din Kosovo a declarat pentru Radio Europa Liberă că în acest municipiu au fost înregistrate sirene, dar nu se ştie încă ce se va întâmpla în continuare.

De luni (1 august), cetăţenilor sârbi care călătoresc în Kosovo li se va cere să îşi înlocuiască paşapoartele cu acte de identitate temporare pe durata vizitei lor, anunţă prim-ministrul Abin Kurti.

Belgradul nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii Kosovo, care şi-a declarat independenţa în 2008 şi le-a cerut cetăţenilor săi să furnizeze un act de identitate temporar pentru vizita lor în Serbia.

Decizia reciprocă, anunţată iniţial în iunie, va fi pusă în aplicare pentru toate punctele de trecere a frontierei ale sârbilor în ţară începând cu 1 august.

Kosovo a fost o provincie a Serbiei înaintea unui război sângeros din 1998-1999, în care regimul lui Slobodan Milošević a ucis peste 13.000 de oameni şi a strămutat peste 1,4 milioane de etnici albanezi.

Conform noilor reguli, sârbii care călătoresc în Kosovo vor primi un act de identitate temporar, valabil 90 de zile, care poate fi folosit în instituţiile guvernamentale.

Vestea a stârnit indignare în Serbia, iar preşedintele Aleksandar Vucic a afirmat că Kurti pregăteşte un atac împotriva sârbilor din nordul Kosovo. 

Nordul Kosovo este populat de etnici sârbi care până în 2013 au refuzat să recunoască independenţa Kosovo. Un acord intermediat de UE a pus capăt oficial unei adunări şi structuri paralele în nordul Kosovo, dar nu a fost pe deplin implementat, transmite Euractiv

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].