NEWS

Ucraina vrea tancuri americane M1 Abrams. Generalii americani se opun

Tancurile au urcat în fruntea listei de dorinţe a Kievului.

Ucraina îşi presează câştigurile în regiunea Donbas din nord-estul ţării pe fondul prăbuşirii forţelor Rusiei din luna septembrie.

Solicitarea a căpătat o nouă urgenţă săptămâna aceasta după ce Putin a anunţat că va mobiliza 300.000 de soldaţi suplimentari pentru lupta din Ucraina. 

Cele mai moderne tancuri M-1 Abrams de producţie americană şi tancuri Leopard de producţie germană ar da o lovitură puternică care ar putea ajuta forţele Kievului să captureze mai multe obiective, scrie POLITICO

Tancurile americane sunt mult mai eficiente în comparaţie cu vechile tancuri din epoca sovietică pe care le operează în prezent, spun experţii şi consilierii ucraineni.

Dar oficialii de top din domeniul securităţii naţionale din ambele ţări au ezitat să furnizeze tancurile, în parte din cauza provocărilor legate de instruire şi logistică potrivit oficialilor americani, consilierilor ucraineni şi consilierilor din Congres.

M-1, de exemplu, sunt un sistem complet diferit de tancurile din epoca sovietică pe care le operează în prezent Ucraina şi necesită un sprijin logistic şi  întreţinere semnificativă.

“Este un obstacol destul de mare pentru ca Ucraina să obţină nu numai tancuri fabricate în SUA, ci şi piesele necesare pentru a le întreţine”, a declarat un oficial american care a vorbit sub anonimat.“Nu vreţi să le daţi ceva care se va strica şi va rămâne fără benzină, iar ei nu vor putea să le realimenteze”.

Tancurile de tip occidental ar oferi o îmbunătăţire majoră pentru forţele blindate ale Kievului în ceea ce priveşte raza de acţiune, viteza şi controlul focului. Şi ar permite forţelor ucrainene să lovească o ţintă rusă aflată la o distanţă de până la un kilometru şi jumătate şi să se deplaseze înainte ca inamicul să poată riposta, a declarat generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fost comandant al armatei americane din Europa.

Dar o divizie M-1 poate consuma până la 600.000 de galoane de combustibil pe zi, ceea ce ar putea încetini avansul Ucrainei, a avertizat el.

“Tancurile M1 Abrams nu sunt maşini de închiriat”, a spus Hodges. “Practic, adăugaţi sute de lucruri suplimentare care ar trebui să fie transportate de-a lungul drumului…. Dacă vă uitaţi la o companie de tancuri a armatei americane astăzi, sunt mii de galoane de combustibil care le transportă în fiecare zi”.

Steven Anderson, un general american de brigadă în retragere  a explicat pe CNN că tancurile M1 Abrams au fost mai degrabă fabricate în anii 80 pentru a duce lupte pe terenurile întinse şi aride din Irak şi Afganistan, nu pentru pădurile, terenurile noroioase şi podurile înguste din Ucraina. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].