NEWS

Tomac: Integrarea Republicii Moldova în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie

„Republica Moldova se bucură de un larg succes la ora actuală şi de o deschidere fără precedent în UE, dar asta nu-i asigură o intrare rapidă în cadrul Uniunii Europene. Avantajul Republicii Moldova, spre deosebire de celelalte state, precum Ucraina şi Georgia, este că are şi o soluţie de rezervă, pe care la un moment dat va trebui să o discute cu cetăţenii ei. Calea integrării în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie, sub nici o formă, pentru că nu vor accepta statele membre. UE în schimb poate să-şi deschidă porţile, din punct de vedere economic, pentru Republica Moldova, pentru a o putea ajuta”, a declarat Eugen Tomac la RFI.

Acesta spune că unirea cu România ar putea asigura stabilitatea Republicii Moldova.

„Însă soluţia politică de unire a Republicii Moldova cu România rămâne calea cea mai sigură şi cea mai rapidă pe care o poate implementa oricând, atunci când va dori Republica Moldova să discute despre securitatea şi viitorul cetăţenilor săi. Integrarea în UE nu-i garantează şi evitarea unei invazii din partea Federaţiei Ruse. În schimb, unirea paşnică şi democratică cu România îi asigură Republicii Moldova şi stabilitatea din punct de vedere al securităţii, pentru că este un stat membru NATO”, a spus europarlamentarul.

Întrebat de ce ar accepta România o unire cu Republica Moldova, din moment ce nu există o voinţă populară clară în acest sens şi în condiţiile în care în Republica Moldova există un conflict îngheţat în Transnistria şi trupe ruseşti, eurodeputatul PMP a răspuns: „Parlamentul României în 2018, pe 27 martie, a adoptat o rezoluţie, care sună astfel: statul român este pregătit oricând să discute cu autorităţile Republicii Moldova proiectul privind unirea Republicii Moldova cu România, atunci când Chişinăul va dori. Această rezoluţie a fost votată cu o largă majoritate, doar parlamentarii UDMR s-au abţinut. Deci consens politic există. Totul este să avem capacitatea la momentul potrivit să discutăm în termeni de interes naţional pentru România şi pentru Republica Moldova, atunci când se va ivi contextul. Eu doar am vrut să pun accent pe faptul că acest proiect nu poate fi trecut cu vederea, ţinând cont de evoluţiile din regiune, care uneori sunt extrem de rapide. Calea integrării europene nu este împotriva unui asemenea scenariu, care poate fi luat în calcul oricând. Sigur că pentru asta trebuie să existe şi voinţă politică şi evident, un suport popular în ambele state”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].