NEWS

Testele antigen ar putea fi mai eficiente decât cele PCR pentru a stopa răspândirea SARS-CoV-2

Ţi-e dor de viaţa din oraş şi vrei să revii mai repede la serviciu, să trimiţi copii la şcoală. Asta ar putea fi posibil dacă ar scădea rata infectării cu noul coronavirus. Iar unul dintre modurile în care poate fi făcut acest lucru este testarea.

O veste foarte bună vine de peste ocean, din Statele Unite, unde o echipă de cercetători a stabilit că testele rapide sunt mai eficiente pentru a opri transmiterea comunitară a coronavirusului decât testetele de diagnostic PCR.

  • Care sunt rezultatele studiului? 

Acest studiu a fost făcut de o echipă formată din oameni de ştiinţă de la două universităţi de prestigiu din America, Harvard şi Colorado Boulder. Ei au luat în calcul modul în care încărcătura virală creşte şi apoi scade în timpul infectării, momentul în care oamenii infectaţi, încep să aibă simptome şi cel în care devin contagioşi. Au aplicat un model matematic şi au descoperit că, în comunităţile foarte mari, cum ar fi un oraş de peste opt milioane de locuitori, un test rapid făcut de două ori pe săptămână este mai eficient decât unul PCR. Testarea rapidă reduce rata infectării cu 80%, în timp ce testarea PCR, pentru care rezultatele pot veni în 24-48 de ore, duce la scăderea infectării cu 56%.

  • Deci nu precizia contează?

Ei bine, nu. Ci cât de repede vine rezultatul şi sunt izolaţi potenţialii infectaţi. Să ştii că mai spun oamenii de ştiinţă că izolarea individuală ar permite redeschiderea restaurantelor, a sălilor de sport sau a şcolilor. 

  • Ar fi posbil acest lucru şi la noi?

Comisia Europeană a recomadat săptămâna trecută ca, acolo unde rata de pozitivare depăşeşte 10%, să fie testată în masă populaţia. Noi avem multe focare, închidem oraş după oraş şi nici gând să folosim testele antigen pentru testarea în comunitate. Acest tip de teste este folosit doar pentru triajul pacienţilor care ajung la urgenţe. Şi oricum, nu avem pe stoc. Ne-a promis Raed Arafat că va cumpăra trei milioane de teste, ar trebui să ajungă în curând, dar nu ştim când. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].