NEWS

STUDIU Măştile de unică folosinţă eliberează poluanţi chimici. „Este o problemă cu care ne vom confrunta în viitor”

Oamenii de ştiinţă au spus că trebuie să existe o reglementare mai bună şi să se efectueze mai multe cercetări. „Înainte de pandemie, ne uitam la reducerea utilizării paielor din plastic, la reducerea ambalajelor, dar acum ne uităm la eliminarea a sute şi mii de măşti“, a declarat liderul proiectului, dr. Sarper Sarp, de la Colegiul de Inginerie al universităţii, potrivit BBC.

„Trebuie să ne setăm priorităţile – în primul rând trebuie să trecem peste pandemie şi să ne protejăm reciproc şi sănătatea publică. Apoi, între timp, trebuie să luăm măsuri pentru protejarea mediului”.

Poluanţii au fost adesea legaţi de coloranţii folosiţi la producerea măştilor, preparaţi mai ales în Asia de Sud şi, în special, în China. Echipa a găsit urme de plumb, antimoniu şi cadmiu – toate metalele grele care pot fi toxice în doze mici. „La scară de mediu, cu cantitatea de producţie a acestor lucruri – totul se acumulează”, a avertizat dr. Geraint Sullivan, om de transfer de tehnologie la universitate.

„Avantajele purtării măştilor sunt imense, aşa că trebuie să le purtăm în continuare, dar trebuie să fim atenţi la diferite reglementări şi standardizarea măştilor şi la calitatea materialelor pe care le folosim. Trebuie să fim atenţi la modul în care sunt produse, la modul în care le putem testa şi la modul de standardizare a calităţii acestora”.

Liderul proiectului, dr. Sarp, care este, de asemenea, membru al grupului de cercetători tehnici Covid al guvernului galez, a declarat că este mult mai mult de lucru cu măştile de faţă. „S-ar putea să nu fie o mare problemă acum, dar acumularea este o problemă cu care ne vom confrunta în viitor”, a spus el.

 

Dr. Sarp a spus că, cu aceste informaţii, va putea educa şi informa publicul despre măşti şi se va asigura că acestea sunt mai sigure pentru indivizi şi pentru mediu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].