NEWS

Spania îndeamnă NATO să se concentreze pe problemele de securitate de pe flancul sudic

În perspectiva summitului NATO programat în iunie la Madrid, care are scopul modernizării conceptului strategic al Alianţei Nord-Atlantice, ministrul spaniol de Externe, José Manuel Albares, a atras atenţia că există potenţiale ameninţări de securitate şi pe flancul sudic, la fel ca în est. Spania este dependentă de gazele naturale din Algeria şi colaborează cu Marocul pentru limitarea imigraţiei ilegale, iar Madridul este îngrijorat de activităţile grupurilor teroriste islamiste din zona Sahel.

“Zona Mediteranei, Magrebul, Sahelul şi Africa Subsahariană sunt vitale pentru NATO şi pentru Europa. Vorbim despre o abordare de 360 de grade a NATO pentru a răspunde ameninţărilor, dar, în lipsa măsurilor consistente, acesta va fi doar un slogan. NATO trebuie să analizeze ce rol vrea să aibă”, afirmă José Manuel Albares într-un interviu acordat FT.

“Terorismul islamist este în activ în Sahel, precum şi toate formele de trafic ilegal: de armament, de persoane, de droguri. Este o zonă extrem de fragilă. Observăm din ce în ce mai multe regimuri militare în Sahel”, a subliniat ministrul spaniol de Externe, referindu-se la recentele lovituri de stat din Burkina Faso şi din Mali.

José Manuel Albares cere Alianţei Nord-Atlantice să se implice mai mult în această regiune, prin dialog politic, prin instruirea forţelor militare şi de poliţie, subliniind însă că Spania contribuie la reacţia NATO în criza cu Rusia privind Ucraina. Madridul a trimis o fregată în Marea Neagră, în pofida disensiunilor din coaliţia guvernamentală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].