NEWS

Scandal în Kiev: mai mulţi preoţi ortodocşi refuză să părăsească o cunoscută biserică din oraş

Guvernul ucrainean, care deţine vasta mănăstire din secolul al XI-lea, cu vedere la râul Nipro, spune că decizia a fost luată după ce o comisie a descoperit multiple încălcări ale contractului de închiriere a complexului, un sit al Patrimoniului Mondial Unesco.

Mitropolitul Clement, şeful biroului de presă al UOC, a declarat că „nu există niciun temei legal” pentru expulzare.

„Dacă guvernul ne obligă să o facem ilegal, se numeşte totalitarism. Nu avem nevoie de un astfel de stat sau guvern. Avem constituţia şi legi. Nu acceptăm alte metode”, a declarat mitropolitul Clement.

Nu este clar ce se va întâmpla dacă UOC nu părăseşte complexul, dar ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a declarat că autorităţile nu vor folosi forţa pentru a-i expulza pe călugări.

Expulzarea a scos la iveală diviziuni în rândul comunităţii ortodoxe ucrainene. În ultimii ani, mulţi s-au alăturat Bisericii Ortodoxe independente a Ucrainei, căreia i s-a acordat independenţa în 2019, în timp ce milioane de oameni încă urmează UOC, care s-a despărţit de Moscova în mai anul trecut, după secole petrecute sub controlul său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].