NEWS

Rusia nu va mai anunţa Statele Unite în avans despre efectuarea testelor balistice strategice

“Nu vor mai fi deloc notificări. Toate tipurile de notificări, toate activităţile din cadrul Tratatului Noul START vor fi suspendate şi nu vor mai fi efectuate, indiferent de orice poziţie a Statelor Unite”, a declarat Serghei Riabkov, citat de agenţia The Associated Press.

Ministerul rus al Apărării a anunţat, miercuri, exerciţii cu sisteme de rachete nucleare Iars în trei regiuni din Siberia. Rachetele intercontinentale Iars au raze de acţiune de până la 11.000 de kilometri şi sunt un element central al forţelor nucleare strategice ruse.

Rusia şi Statele Unite nu îşi mai transmit date militare despre arsenalele nucleare, ca efect al deciziei preşedintelui rus, Vladimir Putin, de suspendare a Noului Tratat privind Reducerea Armamentului Strategic (Noul START). “Am avut ieri o nouă interacţiune cu Rusia, pentru a-i presa asupra faptului că la sfârşitul acestei luni există un termen pentru un schimb reciproc de date, care se produce de două ori pe an, în virtutea Tratatului. Rusia a răspuns că nu va furniza informaţii. Iar, ca măsură de reacţie diplomatică, nici Statele Unite nu vor mai furniza informaţii. Vom continua să analizăm ce măsuri de retorsiune diplomatică sunt necesare. Încercăm să avem un echilibru între a riposta la comportamentul iresponsabil al Rusiei, dar şi să continuăm să demonstrăm ceea ce credem că ar fi o abordare responsabilă a unei puteri nucleare”, a declarat marţi John Plumb, asistent al secretarului american al Apărării pentru Politici Spaţiale. Un reprezentant al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Washington a catalogat refuzul de a transmite date drept “o măsură legală de retorsiune menită să încurajeze Rusia să revină la respectarea Tratatului”. “Refuzul Rusiei de a furniza aceste date va constitui o încălcare a Tratatului, care se va adăuga încălcărilor existente. În interesul stabilităţii strategice, Statele Unite vor continua să promoveze transparenţa la nivel public privind nivelurile forţelor noastre nucleare şi a configuraţiei”, a subliniat oficialul din cadrul Consiliului pentru Securitate Naţională din SUA.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat în februarie suspendarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), semnat cu Statele Unite. Vladimir Putin a denunţat atitudinea Occidentului în conflictul militar din Ucraina. Ca reacţie, Preşedinţia SUA a anunţat în mai multe rânduri că vrea contacte cu Administraţia de la Moscova pentru discuţii despre acţiuni în sensul stabilităţii nucleare. Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat că Rusia nu va reveni la respectarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START) până când Statele Unite nu îşi vor modifica abordarea faţă de conflictul din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].