NEWS

Războiul din Ucraina, ziua 720. Kievul salută ideea UE de a folosi fonduri ruseşti îngheţate pentru reconstrucţie / Ucraina îşi numără morţii civili şi rezultă cifre de ordinul zecilor de mii

„Salut decizia Consiliului European care deschide calea pentru utilizarea veniturilor extraordinare din activele ruseşti îngheţate. Încurajăm măsuri suplimentare pentru a permite utilizarea sa practică în beneficiul Ucrainei. Aceşti paşi trebuie să fie ambiţioşi şi oportuni”. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba scrie pe X. „Ucraina este pregătită să continue să lucreze cu partenerii pentru a ne atinge obiectivul final: să punem resursele ruseşti la dispoziţia Ucrainei. Atacatorul trebuie să plătească”, conchide Kuleba.

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat, la mijlocul lunii ianuarie, că a confirmat moartea a 10.382 de civili în Ucraina şi rănirea altor 19.659 de la invazia rusă, dar a avertizat că bilanţul real este probabil mai mare.

Numărul victimelor civile a crescut semnificativ în decembrie 2023 şi ianuarie 2024 comparativ cu lunile precedente, inversând tendinţa de scădere de la începutul anului trecut. Aproape 8.000 de morţi în teritoriul controlat de Ucraina şi peste 2.000 în zonele ocupate de Rusia.

Potrivit unui oficial al poliţiei naţionale ucrainene, aproape 10.000 de civili au fost ucişi, alături de 7.000 de dispăruţi şi 11.000 de răniţi. Autorităţile ucrainene spun însă că alte mii de civili au murit în timpul asediului oraşului-port Mariupol, din sud, în primele luni de război şi că cel puţin 25.000 de victime au fost îngropate în gropi comune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].