NEWS

Războiul din Ucraina, ziua 275. Stoltenberg va continua să sprijine Ucraina şi va creşte sprijinul „non-letal” / Milioane de ucraineni stau în frig şi întuneric din cauza avariilor la sistemul energetic. Ruşii bombardează masiv regiunea Herson / Vorbe grele de la urmaşul lui Tolstoi: Vom trimite Ucraina înapoi în secolul al XVIII-lea

UPDATE 11:25 Stoltenberg a declarat că va continua să sprijine Ucraina şi va creşte ajutorul „non-letal”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut o conferinţă de presă în această dimineaţă, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe care va avea loc săptămâna viitoare în România.

 

Stoltenberg a declarat că va continua să sprijine Ucraina şi va creşte ajutorul „non-letal”, relatează Reuters. „NATO va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi”, a declarat el reporterilor la Bruxelles.

 

UPDATE 11:00 Kievul are din nou apă, dar jumătate din populaţie nu are curent electric 

50% din locuinţele din Kiev sunt încă fără electricitate, dar apa a revenit peste tot, în timp ce o treime din locuinţele din Kiev beneficiază în prezent de încălzire. 

 

UPDATE 10:00 Zelenski şi soţia: Vom rezista şi întreruperilor de curent

„Ucraina va rezista atacurilor ruseşti asupra reţelelor electrice”, a asigurat Zelenski, într-un interviu pentru Financial Times. Chiar şi prima doamnă Olena Zelenska garantează că ţara este pregătită să reziste frigului şi penelor de curent, pentru că „fără victorie nu poate exista pace”. „Suntem gata să suportăm toate acestea”, a declarat soţia preşedintelui ucrainean pentru BBC. „Am avut atât de multe provocări teribile, am văzut atât de multe victime, atât de multe distrugeri, încât întreruperile de curent nu sunt cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla.” Zelenska a citat, de asemenea, un sondaj care a arătat că 90% dintre ucraineni au declarat că sunt gata să rămână fără electricitate timp de doi până la trei ani, dacă vor vedea perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

UPDATE 09:30 Urmaşul lui Tolstoi: Vom trimite Ucraina înapoi în secolul al XVIII-lea

„Este suficient să privim conflictele din secolele trecute dintre Rusia şi Europa pentru a înţelege”, spune Pjotr ​​​​Tolstoi, stră-strănepotul marelui scriitor, vicepreşedinte al Dumei de Stat a Rusiei, credincios lui Putin. «În secolul al XIX-lea eram la Paris, în secolul al XX-lea la Berlin. Deci, singurul punct de mediere este steagul nostru asupra Kievului. Prin distrugerea întregii sale infrastructuri, vom trimite Ucraina înapoi în secolul al XVIII-lea”.

UPDATE 04:00 Avansul trupelor ucrainene stagnează

Armata ucraineană s-a blocat la porţile teritoriilor ocupate. Asediată constant cu focuri de artilerie inamică, se luptă să menţină controlul în zonele revendicate.

Totuşi, Secretarul Apărării din Regatul Unit, Ben Wallace vede armata lui Zelenski mai puternică, echipată şi bine pregătită.

„Având în vedere avantajul pe care îl au ucrainenii în ceea ce priveşte echipamentul, pregătirea şi calitatea personalului lor faţă de ruşii demoralizaţi, prost pregătiţi şi prost echipaţi, ar fi în interesul Ucrainei să menţină ritmul pe timpul iernii”, a declarat Secretarul Apărării din Regatul Unit, Ben Wallace.

UPDATE 03:00 Forbes estimează că Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari pentru războiul cu Ucraina

Pe parcursul a nouă luni de la demararea invaziei pe scară largă a Ucrainei, Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari pe război, adică un sfert din bugetul său anual, potrivit Forbes.

Analiştii au calculat că Rusia a folosit 10.000 până la 50.000 de obuze pe zi în război, iar preţul mediu al unei obuz de calibru sovietic este de aproximativ 1.000 de dolari.

Acest fapt împinge cheltuielile Rusiei la peste 5,5 miliarde de dolari doar pentru provizii de artilerie.

UPDATE 01:50 Raid în Herson

Ruşii au luat cu asalt oraşul Herson cu ajutorul artileriei şi lansatoarelor de rachete multiple. Guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Yanushevych, a raportat că 7 persoane au fost ucise şi alte 21 au fost rănite în urma atacurilor Rusiei.

Rezumatul zilei

  • Ucrainenii vor avea parte de o iarnă grea, după ultimele bombardamente ruseşti. Armata lui Putin exercită o presiune psihologică uriaşă 
  • „Oamenii noştri trebuie să reziste timp de 120 de zile, pentru că acestea sunt zilele, lunile de iarnă şi asta îşi propune Rusia. Vrea să provoace durere maximă oamenilor noştri în timpul sezonului rece”, a declarat Viceprim-ministrul ucrainean Iryna Vereşciuk.
  • Camera inferioară a parlamentului Rusiei a votat în unanimitate pentru extinderea interdicţiei aşa-numitei „propagande gay”. Conform celei mai recente versiuni a legii, orice promovare a homosexualităţii – inclusiv în cărţi, filme şi online – este ilegală şi presupune pedepse grele.
  • „Suntem gata să suportăm toate lipsurile pentru un viitor mai bun. Întreruperile de curent nu sunt cel mai rău lucru care ni s-a întâmplat”, a declarat Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].