NEWS

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 93. Kievul face “tot posibilul” pentru a obţine o apărare antiaeriană mai avansată / Rusia este acuzată că vrea să simuleze un accident la centrala nucleară Zaporojie

Zelenski: Ucraina face tot posibilul pentru a obţine apărare antiaeriană mai avansată

Preşedintele Volodimir Zelenski, a declarat vineri seara, în urma ultimului atac cu rachete al Rusiei, că Ucraina face “tot posibilul” pentru a obţine o apărare antiaeriană mai avansată.

Există deja “progrese substanţiale” în eforturile în curs de desfăşurare pentru a convinge aliaţii occidentali să furnizeze Ucrainei avioane de luptă moderne, care vor deveni o “componentă cheie” a apărării Ucrainei, a transmis Zelenski.

“Ne mişcăm mai repede în modernizarea apărării decât s-ar fi putut prevedea acum şase luni”, a declarat Zelenski.

Ucraina solicită de luni de zile avioane de luptă pentru a-şi apăra cerul şi pentru a maximiza eficienţa forţelor sale de arme combinate în timpul unei viitoare contraofensive.

Dintre toate modelele disponibile, Ucraina a manifestat cel mai mare interes pentru F-16, construit în SUA, care se află în serviciu din anii 1970 şi este operat de peste 20 de naţiuni.

Criticii susţin că reticenţa aliaţilor de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, Typhoon şi Dassault şi rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune va împiedica Kievul să lanseze o contraofensivă şi să elibereze teritoriul ucrainean.

Au fost raportate explozii în Mariupol ocupat de Rusia

Vineri seară au fost raportate explozii în oraşul Mariupol, ocupat de Rusia, potrivit unor înregistrări video pe reţelele de socializare. Nu este clar ce anume a cauzat exploziile.

Consiliul municipal al oraşului Mariupol a declarat într-o postare pe Telegram că au avut loc lovituri la uzina siderurgică Azovstal, care se află acum sub control rusesc.

Între timp, vineri seară au avut loc bombardamente venite dinspre partea controlată de Ucraina, potrivit Centrului comun de control şi coordonare al Republicii Populare Doneţk (RPD), susţinută de Rusia.

Centrul a declarat că armata ucraineană a lansat două rachete cu rază lungă de acţiune asupra Mariupol dinspre nord-vest în jurul orei 20:10.

Mariupol a devenit un important punct de staţionare pentru forţele ruseş din sudul Ucrainei, iar convoaiele militare trec frecvent pe acolo.

Bilanţul copiilor morţi din cauza războiului este din ce în ce mai mare

Cel puţin 483 de copii au fost ucişi şi aproape 1.000 au fost răniţi, potrivit cifrelor biroului procurorului general al Ucrainei.

Între timp, UNICEF afirmă că aproximativ 1,5 milioane de copii ucraineni sunt expuşi riscului de depresie, anxietate, tulburare de stres post-traumatic şi alte probleme de sănătate mintală, cu efecte de durată.

Aproape 1.500 de copii ucraineni au rămas orfani, a declarat Serviciul Social Naţional al Ucrainei.

Cel mai mare număr de copii răniţi provine din Doneţk, epicentrul multor bătălii, unde 462 de copii au fost ucişi sau răniţi, potrivit oficialilor ucraineni.

Această cifră nu include victimele din oraşul Mariupol, ocupat de ruşi, care face de asemenea parte din provincia Doneţk, unde oficialii ucraineni au întâmpinat dificultăţi în verficarea numărului morţilor şi răniţilor.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Centrala Zaporojie, situată în sudul Ucrainei într-o zonă controlată de Rusia, este cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar zona a fost lovită în mod repetat de bombardamente pentru care ambele părţi se acuză reciproc, informează agenţia Reuters.

Direcţia de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că forţele ruse vor bombarda în curând centrala şi apoi vor anunţa o scurgere de radiaţii. Acest lucru ar forţa o anchetă a autorităţilor internaţionale, în timpul căreia toate ostilităţile ar fi oprite.

Ministerul a adăugat că Rusia a întrerupt rotaţia planificată a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, care se află la centrală.

Săptămâna trecută, martorii au declarat că forţele militare ruse au consolidat poziţiile defensive în interiorul şi în jurul centralei în aşteptarea contraofensivei.

În februarie, Rusia a declarat că Ucraina plănuia să organizeze un incident nuclear pe teritoriul său pentru a arunca vina pe Moscova.

Rusia a acuzat în repetate rânduri Kievul că plănuieşte operaţiuni “sub steag fals” cu arme neconvenţionale, folosind materiale biologice sau radioactive. Niciun astfel de atac nu s-a materializat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].