NEWS

Putin a anexat noi teritorii, iar acum se pregăteşte să atace Ucraina cu bombe nucleare tactice? Un analist american a formulat patru scenarii

“Ne uităm cu mare atenţie pentru a vedea dacă Rusia face ceva care să sugereze că are în vedere utilizarea armelor nucleare. Până în prezent, nu am văzut întreprinzând aceste acţiuni”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă la Washington, împreună cu secretarul canadian de Stat. 

În ultimele săptămâni, Putin a avertizat în mod explicit Occidentul că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a-şi apăra teritoriul rus şi a acuzat Occidentul, fără a oferi dovezi, că planifică un potenţial atac nuclear asupra Rusiei.

Putin a declarat vineri că Statele Unite au creat un precedent atunci când au aruncat două bombe atomice asupra Japoniei în 1945.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat săptămâna aceasta că Statele Unite nu au văzut nicio schimbare care să determine să modifice postura forţelor nucleare americane.

Putin controlează cel mai mare arsenal nuclear din lume, inclusiv o nouă generaţie de arme hipersonice şi deţine de 10 ori mai multe arme nucleare tactice decât Occidentul, transmite Reuters

Joseph Cirincione, care este autorul cărţii “Nuclear Nightmares: Securizarea lumii înainte de a fi prea târziu”, a formulat patru scenarii pentru The Washington Post.

 

1.Atac nuclear demonstrativ

Una dintre opţiuni este ca Rusia să tragă o armă nucleară deasupra unei zone nelocuite – să zicem Marea Neagră – ca o demonstraţie a puterii sale, în speranţa că Occidentul va da înapoi.

Unii oameni de ştiinţă implicaţi în Proiectul Manhattan au îndemnat la explozii demonstrative ca alternativă la bombardarea oraşelor japoneze la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Deşi nimeni nu ar fi fost ucis şi nu ar fi existat pagube fizice, explozia nu ar fi oprit lumea în loc. Nu ar fi fost şocant.

De 77 de ani nu a fost folosită nicio armă nucleară în luptă. Nimeni nu a mai văzut nici măcar o explozie nucleară deasupra solului din 1980.

Această explozie nu ar necesita un răspuns nuclear din partea Statelor Unite. Pentru a preveni o nouă escaladare, preşedintele Biden ar putea cere izolarea internaţională a Rusiei (China şi India, de exemplu, s-ar distanţa rapid), ar impune noi sancţiuni extraordinar de dure şi ar emite avertismente cu privire la consecinţele grave în cazul în care Rusia ar continua cu explozii suplimentare.

Oricât de şocant ar fi acest lucru, Rusia ar respinge probabil această opţiune din acelaşi motiv pentru care liderii militari americani au făcut-o în 1945: nu este suficient de şocantă.

2.Atacarea Ucrainei cu armă nucleară de mică putere

Rusia ar putea lansa o armă nucleară de “mică putere” asupra unei ţinte militare ucrainene. Explozia ar ucide sute sau mii de oameni şi ar provoca pagube semnificative.

Rusia ar putea folosi una dintre focoasele de 10 kilotone pe care le desfăşoară pe unele dintre rachetele sale de croazieră lansate de la sol, inclusiv Iskander, care a fost folosită la scară largă în războiul din Ucraina cu focoase convenţionale. Deşi aceasta ar fi o explozie masivă  egală cu 10.000 de tone de TNT,  ar fi mică după standardele nucleare.

Bomba care a distrus Hiroshima a avut 15 kilotone; majoritatea focoaselor nucleare americane şi ruseşti variază între 100 şi 1.000 de kilotone.

Unii cred că Rusia are focoase cu o putere chiar mai mică. 

Acesta ar putea fi cel mai probabil scenariu. Din nou, nu ar necesita un “răspuns în măsură” din partea Statelor Unite, deşi unii ar solicita acest lucru.

Răspunsul NATO ar presupune creşterea masivă a ajutorului militar pentru Ucraina şi, eventual, lovituri concertate ale alianţei sau ale SUA asupra unităţilor ruseşti care au lansat atacul.

3. Atacarea Ucrainei cu armă nucleară de mare putere

Bomba ar avea forţa explozivă a atacului de până la 50 sau 100 de kilotone, adică de aproximativ trei până la şase ori mai mare decât cea a bombei de la Hiroshima.

Zeci de mii de oameni ar muri din cauza distrugerilor şi radiaţiilor. Dacă ţinta ar fi Kievul, ar decapita conducerea Ucrainei.

Acest act ar declanşa aproape cu siguranţă un răspuns direct al SUA sau al NATO, deşi nu probabil nuclear. Statele Unite şi NATO dispun de suficiente arme convenţionale precise şi puternice pe care le-ar putea folosi pentru a devasta forţele ruseşti din Ucraina şi cartierele generale de comandă, inclusiv unităţile responsabile de atac din Rusia, plus că ar desfăşura operaţiuni cibernetice la scară largă.

4. Atac nuclear împotriva NATO

Acesta este cel mai puţin probabil scenariu.

Doctrina rusă include opţiunea de a lovi ţinte NATO, dar numai dacă Rusia ar fi prima atacată  nuclear.

Atacul ar putea fi prin rachete cu rază lungă de acţiune sau rachete de croazieră lansate din aer asupra statelor din Europa Centrală.

În cazul în care randamentul armei ar fi similar scenariului anterior, ar provoca un nivel de distrugere asupra unui stat NATO care nu a mai fost văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Acest lucru ar putea declanşa un răspuns nuclear. Unii ar putea susţine că o contraofensivă nucleară limitată este necesară pentru a menţine descurajarea nucleară.

Mai probabil este un asalt convenţional total pentru a încerca să-l elimine fie pe Putin însuşi, fie să-i distrugă armamentul pe care îl utilizează, înainte ca acesta să lovească din nou.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].