NEWS

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, EXCLUSIV la Marius Tucă Show: Nu ştim câţi morţi sunt din cauza acestui virus. Sunt declaraţi decedaţi din cauza COVID-19 cei cu simptome asemănătoare cu cele de SARS-COV-2, dar cu teste negative

Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, a avut acelaşi mesaj optimist, deloc alarmist, privind pandemia, pentru că a trecut prin mai multe pandemii şi ştie că frica scade inclusiv răspunsul imunitar al organismului.

În discuţia cu Marius Tucă, prof. dr. Vasile Astărăstoae s-a arătat siderat de noua Lege a carantinei şi izolării, spunând că este împotriva românilor şi lasă loc abuzurilor.

“Sunt câteva chestiuni care lasă la dispoziţia unuia cu o facultate, dar fără expertiză în domeniu, decizii importante. Se spune date ştiinţifice oficiale. Ce înseamnă date ştiinţifice oficiale? Adică acum oficialităţile validează sau invalidează? Ministrul sănătăţii nu este un specialist în orice domeniu. Riscul biologic înalt ce inseamna? Riscul este înalt dacă incidenţa infectărilor dintr-o ţară este mai mare decât în România. De când a ajuns România un standard? Sunt lucruri care au scăpat, au fost făcute la plesneală, o lege care e împotriva cetăţenilor lasă loc abuzurilor. Dacă legea ar fi într-o ţară normală, aş accepta-o. Dar să îmi spună că un cetaţean e la dispoziţia direcţiilor de sănătate publică, care sunt prelungirea Ministerului, mi se pare cel puţin riscant pentru multe persoane. Rămân uimit că totuşi lumea aplaudă aceste măsuri”, a declarant V. Astărăstoae

Referitor la pronosticul unor aşa-zişi specialişti, cum că la 1 septembrie vom ajunge la 1.000.000 de cazuri, medicul Astărăstoae susţine că acest lucru e imposibil, pentru că ar trebui făcute 200.000 de testări pe zi în următoarea lună şi o săptămână.

“Eu aştept apocalipsa de 1 milion de cazuri la 1 septembrie. Ca să fie aşa, trebuie să faci cel puţin 200.000 de teste pe zi. Mai avem 49 de zile până la 1 septembrie. E imposibil”, a spus Vasile Astărăstoae.

Legat de numărul celor decedaţi din cauza acestui virus, medicul V. Astărăstoae precizează că, în acest moment, nu ştim exact care este mortalitatea cauzată de SARS-COV-2, pentru că toţi cei care au fost testaţi pozitiv au fost înregistraţi ca fiind morţi de COVID-19.

“Chiar dacă ai două teste negative, dacă persoana a avut o anumită simptomatologie legată de COVID e declarată decedată de COVID. Înseamnă că toţi cei care au o infecţie respiratorie, că sunt testaţi pozitiv sau negativ, sunt declaraţi morţi de COVID. E o harababură, la restul morţilor se respectă regulile – la gripă de exemplu, se pune cauza morţii comorbiditatea, nu gripa”, a explicat doctorul Astărăstoae.

De asemenea, medicul a precizat că trebuie să se analizeze şi contraindicaţii şi efecte adverse la tratamentul anti-COVID-19, ca să nu mai moară oameni din cauza reacţiilor adverse la acest tratament.

“O serie din decese, nu în România, că aici nu s-a raportat nimic, au fost favorizate de reacţiile adverse la un anumit retroviral, la persoane cărora nu li s-a făcut o anamneză foarte bună şi la care nu au fost analizaţi toţi parametrii, astfel încât tratamentul a făcut mai mult rău decât bine. E o chestiune de etică, trebuie individualizat la fiecare pacient. Scheme de masă nu trebuie aplicate aici”, a subliniat Astărăstoae.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].