NEWS

Probleme pentru Olaf Scholz. Cancelarul german va fi audiat astăzi cu privire la rolul său în combaterea unei fraude fiscale de mai multe miliarde de euro

Cancelarul german Olaf Scholz urmează să depună vineri mărturie în faţa parlamentarilor cu privire la rolul său, în calitate de primar al oraşului Hamburg, în combaterea unei fraude fiscale de mai multe miliarde de euro, într-un caz care ameninţă să îi păteze imaginea.

În cadrul schemei “cum-ex” sau “extragerea de dividende”, băncile şi investitorii tranzacţionau rapid acţiuni ale companiilor în jurul zilei în care acestea plăteau dividendele, ascuzând proprietatea asupra acţiunilor şi permiţând mai multor părţi să recupereze în mod fals reducerile de impozit pe dividende.

Această portiţă, acum închisă, a căpătat o dimensiune politică în oraşul portuar nordic Hamburg, din cauza lentorii autorităţilor, sub conducerea lui Scholz, de a cere rambursarea milioanelor de euro obţinute în cadrul acestui sistem de către o importantă bancă locală, Warburg.

Warburg, care joacă un rol important în cel de-al doilea oraş ca mărime din Germania, şi-a plătit în cele din urmă factura fiscală de 50 de milioane de euro, după ce a intervenit ministerul federal de finanţe.

Cazul ameninţă să îl pîteze imaginea cancelarului german.

“Totul miroase foarte urât şi pur şi simplu nu se putea întâmpla fără influenţă politică”, a declarat Richard Seelmaecker, reprezentantul conservatorilor din opoziţie în comisie, pentru postul de televiziune ntv.

Scholz, care a respins sugestiile de nereguli, va fi audiat vineri, de la ora 15.00(n.r. Ora României), de o comisie parlamentară din Hamburg care investighează această chestiune.

“Aceasta a fost o problemă de doi ani şi jumătate”, a declarat recent Scholz reporterilor. “Au fost studiate nenumărate dosare, au fost audiate nenumărate persoane. Rezultatul este întotdeauna: Nu a existat nicio influenţă politică”.

Dar informaţiile recente potrivit cărora procurorii care cercetează schema din Hamburg au descoperit 200.000 de euro în seiful unui politician local din partidul social-democrat aflat la guvernare al lui Scholz au reaprins suspiciunile de intervenţie politică în numele băncii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].