NEWS

Preşedinta CNA, demisă de coaliţie după respingerea raportului de activitate pe 2020/ Monica Gubernat acuză „ingerinţe politice”

Plenul Parlamentului a respins, marţi, raportul de activitate al CNA cu 240 de voturi. Consecinţa legală a acestei decizii este că preşedinta CNA, Monica Gubernat, îşi va încheia mandatul odată cu respingerea raportului.

„Există o consecinţă legală, anume, automat, preşedintele CNA îşi încheie mandatul o dată cu rerspingerea raportului”, anunţat Ludovic Orban.

Comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor au propus respingerea raportului de activitate şi a execuţiei bugetare cu cinci voturi „pentru” şi 12 ”împotrivă”.

Monica Gubernat: Consider inutilă prezenţa mea în faţa dumneavoastră/ Împotriva României se poate declanşa procedura de infringement pentru ingerinţe politice 

Preşedinta CNA Monica Gubernat a acuzat coaliţia de guvernământ de ingerinţă politică în activitatea unei autorităţi de reglementare a media. 

Şefa CNA nu a fost prezentă la votul din plen întrucât a considerat că ”este inutilă prezenţa sa”, cât timp nu a fost audiată în Comisiile de fond pentru a-şi spune punctul de vedere şi a prezenta raportul de activitate.

„Având în vedere declaraţiile de luni seară din spaţiul public, conform cărora s-a hotărât respingerea Raportului de activitate al CNA înaintea audierii mele în Comisiile de fond, consider inutilă prezenţa mea în faţa dumneavoastră. 

Înţeleg că este o decizie asumată politic, luată înaintea analizării raportului în Comisii. În acest context, vă informez că împotriva României se poate declanşa procedura de infringement pentru ingerinţe politice în activitatea unei autorităţi de reglementare, exact aşa cum s-a întâmplat în cazul schimbării preşedintelui ANCOM în anul 2009.

Vă reamintesc că independenţa autorităţilor de reglementare a fost o condiţie impusă atât de Uniunea Europeană prin Tratatul de Aderare, cât şi prin art. 30 din Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

De altfel, modificarea articolului de lege prin care preşedintele instituţiei poate fi demis prin respingerea Raportului de activitate a fost dur criticată de un grup de organizaţii media care  au subliniat că această procedură de demitere atentează grav la independenţa faţă de politic. Pentru confirmarea celor mai sus-menţionate, vă ataşez scrisoarea deschisă a acestor organizaţii către Preşedintele României.

Intrând pe fond, Rapoartele de activitate din mandatul meu demonstrează eficienţa cu care a fost condusă această instituţie. Au fost rezolvate toate solicitările adresate instituţiei în termen legal, am instituit proceduri care au eficientizat funcţionarea autorităţii, am colaborat prompt şi eficient cu toate instituţiile angrenate în combaterea pandemiei, am trimis Ministerului Culturii un proiect de implementare a noii Directive a Serviciilor Media Audiovizuale care ar putea evita declanşarea procedurii de infringement pentru netranspunere corectă şi integrală, am câştigat un proiect pe fonduri europene pentru digitalizarea CNA în valoare de 17 milioane euro care aşteaptă, din păcate, de 2 ani să fie finanţat”, a transmis preşedinta CNA Comsiilor de cultură din Camera Deputaţilor şi Senatului. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].