NEWS

Paşaportul de vaccinare pe masa UE. Grecia cere statelor membre să „acţioneze rapid” pentru a lansa documentul

Introducerea paşapoartelor de vaccinare care ar putea permite turiştilor şi oamenilor de afaceri să se deplaseze între ţări după inoculare va fi discutată la summitul UE care începe joi.

O serie de state conduse de Grecia au lansat ideea luna trecută, însă blocul este divizat, iar diplomaţii consideră că adoptarea timpurie a sistemului propus este improbabilă, din cauza temerilor că vor institui un sistem discriminatoriu pe două niveluri al dreptului de călătorie ale cetăţenilor.

Turismul este vital pentru Grecia, reprezentând aproximativ o cincime din PIB. În ciuda redeschiderii parţiale din vara trecută, restricţiile privind călătoriile internaţionale au dus la o scădere de 4% din PIB-ul Greciei, sugerează estimările ONU, deoarece veniturile din hoteluri şi cazare au scăzut cu două treimi.

Sectorul grec se bazează aproape în totalitate pe turismul internaţional, populaţia internă fiind prea mică şi încă prea constrânsă financiar după criza datoriilor din 2008 pentru a compensa o scădere a vizitatorilor externi.

Germanii reprezintă cel mai mare număr de turişti internaţionali în Grecia, aproximativ 4,4 milioane de vizite în 2018, potrivit OECD. Vizitatorii din Marea Britanie, care nu mai este membră a UE, vin pe locul doi.

Atena a înaintat des ideea paşapoartelor de vaccinare. Acesta a găsit sprijin din partea statelor membre cu sectoare turistice mari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]