NEWS

Papa Francisc speră ca bisericile din China funcţionează în “libertate şi linişte”. Un cardinal a fost arestat recent în Hong Kong

Adresându-se publicului adunat în Piaţa Sfântul Petru pentru tradiţionalele remarci de duminică ale suveranului pontif, Francisc a menţionat că biserica o sărbătoreşte, pe 24 mai, pe “Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul creştinilor” şi a amintit că Maria este ocrotitoarea catolicilor din China, potrivit AP.

“Această împrejurare fericită îmi oferă ocazia de a le reînnoi asigurarea apropierii mele spirituale”, a spus suveranul pontif. El a adăugat că “urmăresc cu atenţie şi participare viaţa şi problemele credincioşilor şi pastorilor, adesea complexe, şi mă rog în fiecare zi pentru ei”.

Cardinalul Joseph Zen a fost arestat în 11 mai, împreună cu cel puţin alte trei persoane, fiind suspectat de conlucrare cu forţe străine pentru a pune în pericol securitatea naţională a Chinei. El a fost eliberat mai târziu în aceeaşi noapte.

Zen a fost dur în criticile sale la adresa Chinei şi a criticat acordul încheiat de Vatican în 2018 cu China privind numirea episcopilor din această ţară. El a caracterizat acordul, care urmează să fie reînnoit în acest an, ca fiind o vânzare a creştinilor care se închină în congregaţii clandestine din China pentru a evita hărţuirea de către autorităţile regimului comunist.

În cuvântarea sa, Francisc i-a invitat pe credincioşii prezenţi în piaţă să i se alăture în rugăciune, “pentru ca Biserica din China, în libertate şi linişte, să poată trăi în comuniune efectivă cu Biserica universală şi să-şi poată exercita misiunea de a anunţa Evanghelia tuturor, oferind, astfel, o contribuţie pozitivă la progresul spiritual şi material al societăţii”.

Acordul dintre Vatican şi China are ca scop reducerea tensiunilor legate de insistenţa chinezilor de a avea influenţă asupra numirii episcopilor, care, potrivit Vaticanului, este prerogativa pontifilor.

Vaticanul a susţinut că acordul previne o schismă şi mai profundă în biserica chineză, după ce, în trecut, Beijingul a numit episcopi fără acordul papei. Acordul a regularizat statutul a şapte dintre aceşti episcopi “ilegitimi” şi i-a adus în comuniune deplină cu papa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].