NEWS

(P) Amenajează-ţi şi interiorul, şi viitorul, cu mobila aleasă responsabil

Odată cu integrarea în stilul nostru de viaţă a noilor atitudini privind consumul responsabil, se produc schimbări pe toate palierele activităţii umane, inclusiv în modul în care amenajăm spaţiile de locuit şi de muncă. Gesturi aparent mici pot avea consecinţe mari, sustenabilitatea devenind un concept vedetă al noii realităţi, una care necesită un simţ al răspunderii crescut faţă de resursele naturale limitate.

„Consumul” de mobilier joacă aici un rol extrem de important, datorită materiei prime utilizate, tendinţa oamenilor de a-şi muta pădurile în case, sub forma prelucrată de mobila, fiind unul dintre obiceiurile cu impact semnificativ asupra mediului.

Sfaturile precum alegerea materialelor provenite doar din anumite surse, doar de la anumite firme nu sunt realiste. Cine poate şti traseul lemnului utilizat la crearea unei piese de mobilier? Însă comportamentul responsabil nu trebuie să fie atât de complicat, încât să devină inaplicabil. De fapt, este mai simplu decât pare să faci alegeri inspirate.

 

Stil adaptabil, comportament responsabil

 

Vremea mobilierului greoi, care sufocă încăperea, a trecut. Nu mai avem telefon cu rotiţă şi cabluri încâlcite, prin urmare nu mai este nevoie de încă un corp masiv de mobilier pe hol. Nu se mai poartă bibelourile, aşa că mobila de sufragerie a putut fi eficientizată, prin biblioteci, vitrine şi ansambluri de rafturi mai suple, mai discrete, reflectând preferinţa pentru minimalism, una prin definiţie sustenabilă.

Electrocasnicele moderne, schimbarea modului în care se realizează instalaţiile şi sistemele de încălzire, toate au avut un impact asupra mobilei de bucătărie şi de baie, tendinţa fiind de simplificare. Şi nu este vorba doar despre eliminarea elementelor de design redundante, ci despre adoptarea unui stil de viaţă pro viaţă. Asta se înscrie într-o direcţie mai largă de întoarcere spre natural, de renunţare la complicaţii stilistice şi structurale fără o valoare practică.

Chiar şi păturile şi plăpumile, odată cu adoptarea altor tehnologii de obţinere a confortului termic, au acum dimensiuni mai reduse, astfel că şi nevoia de spaţii de depozitare s-a diminuat. La fel şi în cazul hainelor, până şi cele de iarnă devenind mai puţin voluminoase, dulapurile masive nu se mai justifică.

Aşa se face că mobila aleasă cu responsabilitate grăbeşte transformarea unei case în ceea ce ar trebuie să fie: o zonă de relaxare, în locul unui labirint de culoare înguste printre structuri de mobilă mult prea robuste pentru nevoile actuale.

 

Mobila nemuritoare versus eliberarea prin schimbare

 

Moştenim, odată cu bunurile, şi stilul de viaţă al celor care le-au utilizat. Uneori vorbim cu regret despre mobila de demult, „nemuritoare”, care arată şi acum ca pe vremea când eram copii. Însă mobila nu trebuie să fie veşnică, fiindcă înainte să se schimbe vremurile, se schimbă gusturile. Mobilierul din ziua de astăzi are în versatilitate o calitate în sine sustenabilă.

A devenit foarte uşor să adaptezi o cameră întreagă unei noi direcţii estetice. Poziţia pieselor de mobilier moderne poate fi foarte uşor modificată sau toată mobila poate fi înlocuită fără dificultăţi logistice, dacă noua culoare a pereţilor nu se potriveşte cu ce ai. Nu mai este nevoie să aştepţi până se prăbuşeşte masivul mobilier de altădată ca să renunţi la el, adică până în momentul în care nu mai poate fi reutilizat, decât cel mult ca lemn de foc. Versatilitatea favorizează circulaţia aceluiasi lemn în creaţii diferite.

Nu este, astfel, atât de complicat să faci alegeri sustenabile atunci când îţi alegi mobila, cel mai simplu fiind să optezi pentru un stil cât mai neutru, care să nu fie supus capriciilor modei şi pe care să îl poţi individualiza cu uşurinţă prin tuşe originale, schimbând oricând doreşti look-ul camerei conform capriciilor tale. Mobila modernă permite crearea unor stiluri eclectice, prin combinaţii inedite ce încurajează integrarea unor elemente care altfel, neutilizate, ar perpetua risipa.

Apare, prin urmare, ca o evoluţie naturală dorinţa Natürlich de a crea mobilă care să-ţi şi placă, dar care să şi treacă testul timpului. Să fie şi pentru tine, dar şi pentru cel care vine din urmă, fiindcă dincolo de designul interior, e vorba despre designul unui viitor sustenabil.

Fă astfel încât alegerile tale să conteze!

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].