NEWS

ONU se opune inteligenţei artificiale. „Riscul discriminării este mult prea real”

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut, miercuri, suspendarea utilizării anumitor sisteme de inteligenţă artificială precum dispozitivele de recunoaştere facială, pentru a fi pregătite măsuri legislative în scopul protejării drepturilor omului, informează cotidianul Le Figaro.

„Tehnologiile de inteligenţă artificială pot avea efecte negative, unele chiar catastrofale, dacă sunt folosite fără a se ţine cont suficient de modul în care afectează drepturile omului”, a declarat miercuri Michele Bachelet, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Statele membre ONU trebuie să evalueze riscurile generate de diversele sisteme de inteligenţă artificială asupra vieţii private, libertăţii de circulaţie şi de exprimare şi să interzică sistemele care prezintă pericole grave în domeniul drepturilor omului, a subliniat Michele Bachelet.

„În aşteptarea evaluărilor, statele trebuie să impună un moratoriu asupra tehnologiilor care prezintă riscuri majore”, a insistat Michele Bachelet.

„Sistemele de inteligenţă artificială sunt utilizate pentru a determina cine poate beneficia de servicii publice, pentru a stabili cine primeşte şansa de a fi recrutat pentru un loc de muncă şi, desigur, au influenţă asupra informaţiilor pe care oamenii le pot vedea şi distribui în mediul online. Riscul discriminării în funcţie de hotărâri luate pe bază de inteligenţă artificială, hotărâri care pot modifica, stigmatiza ori afecta viaţa umană, este mult prea real”, a subliniat Michele Bachelet. Un raport al ONU atrage atenţia în special asupra utilizării din ce în ce mai frecvente a sistemelor de inteligenţă artificială de către agenţii forţelor de ordine.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].