NEWS

OMS: Persoanele care suferă reacţii adverse din cauza vaccinul COVID vor fi recompensate. Este primul şi singurul mecanism de cest fel din lume

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi societatea de asigurări Chubb Limited au semnat un acord pentru administrarea unui program de compensare a persoanelor care au primit vaccin prin platforma COVAX şi au avut reacţii adverse severe, notează site-ul OMS.

 

Programul va oferi persoanelor eligibile din 92 de ţări şi economii cu venituri mici şi medii un proces rapid, echitabil şi transparent pentru a primi compensaţii pentru cazurile „rare de efecte adverse grave, asociate distribuirii de vaccinuri prin COVAX până la 30 iunie 2022“. La programul COVAX participă peste 190 de ţări. 

 

„Este vorba de primul şi unicul mecanism de acordare de compensaţii pentru daune provocate de vaccinuri care operează la scară internaţională“, precizează OMS.

 

”Acest mecanism de compensare fără culpă ajută oamenii din ţările şi economiile eligibile să poată beneficia de ştiinţa de ultimă oră care a livrat vaccinuri COVID-19 în timp record,” a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

 

Toate vaccinurile procurate sau distribuite prin platforma COVAX primesc aprobarea de reglementare sau o autorizaţie de utilizare de urgenţă pentru a confirma siguranţa şi eficacitatea acestora.

 

Dar chiar şi vaccinurile aprobate pentru uz general pot, în cazuri rare, să provoace reacţii adverse grave.

 

Programul de compensare COVAX va fi operaţional până la 31 martie 2021. Persoanele eligibile pot solicita despăgubiri în cadrul programului odată ce portalul devine operaţional, chiar dacă li se administrează un vaccin distribuit COVAX înainte de 31 martie 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].