NEWS

Olaf Scholz, favorit pentru a deveni cancelar german, va fi audiat în Parlament în ancheta financiară

Ministrul de Finanţe al Germaniei, politicianul social-democrat Olaf Scholz, favorit în sondajele de opine pentru a o înlocui pe Angela Merkel în funcţia de cancelar, va fi audiat în Parlament, în contextul investigaţiei privind neglijenţă în gestionarea unor cazuri de spălare de bani.

Olaf Scholz, vicecancelar, ministru de Finanţe şi candidat al Partidului Social-Democrat (SPD) la funcţia de cancelar în scrutinul parlamentar din 26 septembrie, va fi audiat lunea viitoare de Comisia pentru Finanţe a Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului de la Berlin, afirmă surse politice citate de agenţia Reuters.

Autorităţile germane au efectuat, joi, percheziţii în sediile Ministerului de Finanţe şi Ministerului Justiţiei, în cadrul unei investigaţii privind activităţi financiare ilegale, un caz care intervine înaintea scrutinului parlamentar. Investigaţia este coordonată de Parchetul din Osnabrück şi vizează Direcţia de Informaţii Financiare (FIU), o secţie specială a Administraţiei Vămilor din Germania. Conform unor surse citate de publicaţia Der Spiegel, este vorba de o anchetă într-un caz de spălare de bani cu un prejudiciu de 1,7 milioane de euro. Direcţia de Informaţii Financiare (FIU) este suspectată că primise din partea unei bănci sesizări privind presupuse activităţi de spălare de bani, dar nu declanşase procedurile necesare pentru lansarea unor investigaţii. Wolfgang Schmidt, secretar de stat în cadrul Ministerului german de Finanţe responsabil de Strategii Economice şi Fiscale, Economie şi Finanţe Internaţionale, este cercetat pentru dezvăluirea unor date secrete din cadrul anchetei.

Potrivit unor surse judiciare citate de publicaţia Bild, ancheta a fost declanşată după ce o bancă a semnalat în 2018 presupuse activităţi de spălare de bani în tranzacţii financiare din Africa. Banca avea suspiciuni privind fonduri provenite din vânzarea de droguri sau arme care puteau fi utilizate pentru finanţarea terorismului. Direcţia de Informaţii Financiare a fost sesizată de bancă, dar nu a declanşat procedurile penale corespunzătoare.

Investigaţia a luat amploare în campania electorală premergătoare scrutinului parlamentar programat în Germania pe 26 septembrie. Politicianul social-democrat Olaf Scholz, vicecancelar şi ministru de Finanţe, este favorit în sondajele de opinie pentru postul de cancelar. Ministerul de Finanţe de la Berlin a transmis că va coopera “deplin” în investigaţie. Însă Olaf Scholz a criticat percheziţiile, argumentând că documentele căutate puteau fi solicitate în scris.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]