NEWS

O carte pe zi: „Scandalul secolului” de Gabriel García Márquez

„Mai presus de orice, sunt jurnalist. Toata viaţa am fost jurnalist. Cărţile mele sunt cărţi de jurnalist, chiar dacă nu se prea vede”, spunea Gabriel García Márquez care a repetat de multe ori că „jurnalismul este cea mai frumoasă meserie din lume”. Ca jurnalist, a publicat, între anii 1950 şi 1987, la diferite ziare şi reviste, un număr impresionant de articole, care au fost adunate în cinci volume ce alcăturiesc „Opera jurnalistică”, îngrijită de Jacques Gilard. Din acestea au fost selectate articolele din antologia de faţă.

Scriu editorii: „Această antologie îşi propune să fie cea mai reprezentativă dovadă a îmbinării dintre jurnalism şi literatură care a marcat întreaga carieră de reporter a lui Gabriel García Márquez. Pe parcursul mai multor decenii, această călătorie prin cincizeci de texte arată cum jurnalismul constituie centrul activităţii câştigătorului columbian al Premiului Nobel pentru literatură.”

Cristóbal Pera a ales – aşa cum se precizează în Nota editorului – „texte unde tensiunea narativă între jurnalism şi literatură apare latent, unde limitele realităţii se extind prin nestăvilitul impuls narativ, oferind cititorilor posibilitatea de a se desfăta încă o dată cu măiestria «povestitorului de istorii»”, care a fost Gabriel García Márquez.

S-ar putea pe ca mulţi dintre eventualii cititori ai acestei rubrici să nu-i intereseze deloc textele jurnalistice ale marelui scriitor, chiar dacă ele au cele mai diverse teme. Le recomandăm totuşi volumul măcar pentru textul care dă titlul acestei antologii. Este vorba de o serie de cronici apărute timp de 13 zile în septembrie 1955 care relatează despre dispariţia unei tinere şi tot ce a urmat, anchetă şi procese, vreme de doi ani – optzeci de pagini. Un adevărat roman poliţist, care se citeşte cu sufletul la gură şi care demonstrează cât de îngemănate au fost pentru Gabriel García Márquez jurnalismul şi literatura. Practic, textul este un roman în foileton.

Márquez s-a născut pe 6 martie 1927, în Aracataca, Columbia, şi a murit pe 17 aprilie 2014, în Ciudad de México, la vârsta de 87 de ani. Scriitorul a fost laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 1982, pentru roman şi proză scurtă. Printre cele mai cunoscute romane ale lui, care se înscriu în universul „realismului magic”, se numără „Un veac de singurătate”, „Toamna patriarhului”, „Cronica unei morţi anunţate” şi „Dragostea în vremea holerei”.

Gabriel García Márquez – Scandalul secolului. Texte apărute în presă între anii 1950 şi 1984. Prolog de Jon Lee Anderson. Nota editorului de Cristóbal Pera. Traducere din limba spaniolă de Tudora Şandru Mehedinţi. Editura RAO. 397 pag.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].