NEWS

Ministrul Apărării chinez, de nevăzut. Este cel mai recent caz de dispariţie a unui oficial chinez

Dispariţia este adesea primul semn vizibil că un oficial a intrat sub investigaţia temutei Comisii Centrale pentru Inspecţie Disciplinară – un organism de supraveghere din cadrul Partidului Comunist Chinez însărcinat cu supravegherea oficialilor suspectaţi de încălcarea regulamentelor partidului sau a legilor statului.

În cazul în care oficialul face parte din armată, organismul de anchetă este Comisia de inspecţie a disciplinei din cadrul Armatei Populare de Eliberare. Faptele care fac obiectul unei examinări variază de la corupţie la neloialitate politică şi până la afaceri extramarţiale, arată anunţurile emise în trecut.

Dispariţiile din trecut au durat săptămâni sau chiar luni, cum ar fi un alt caz recent, cel al fostului ministru de externe Qin Gang, dispărut de la 25 iunie.

Iată câteva cazuri de dispariţii recente:

Li Shangfu, 65 de ani, ministru al Apărării
Faţa publică a armatei chineze, în calitate de ministru al apărării, Li este investigat pentru corupţie în legătură cu achiziţia de echipamente militare, au declarat pentru Reuters 10 persoane familiarizate cu această chestiune. Li a fost văzut ultima dată la Beijing pe 29 august, ţinând un discurs-cheie la un forum de securitate cu naţiunile africane. La începutul acestei luni, el a vizitat Rusia şi Belarus. Ancheta a început la scurt timp după întoarcerea sa din acea călătorie.

La 3 septembrie, ministerul său a anulat călătoria lui Li în Vietnam pentru o reuniune anuală de apărare programată pentru 7-8 septembrie, invocând motive de sănătate, potrivit oficialilor vietnamezi.

Qin Gang, 57 de ani, fost ministru de Externe
Qin a fost o stea politică în ascensiune până în luna iulie a acestui an, când a fost demis din funcţia de ministru de externe fără explicaţii. Fost consilier de încredere al preşedintelui Xi Jinping şi fost emisar în Statele Unite, i s-a permis să îşi păstreze celălalt titlu de consilier de stat, un post care îl depăşeşte pe cel de ministru, dar care nu are o putere reală de sine stătătoare. El a fost văzut ultima dată la 25 iunie, având întâlniri la Beijing cu omologii săi din ţări precum Rusia şi Vietnam. Qin a avut o relaţie extraconjugală în timp ce era ambasador în Statele Unite, a relatat marţi Wall Street Journal, citând persoane familiare cu o informare.

Xiao Yaqing, fost ministru al Industriei
Xiao, care a condus Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei, a dispărut din peisajul public la începutul lunii iulie a anului trecut, iar aproximativ trei săptămâni mai târziu, presa de stat a declarat că este investigat pentru corupţie. Xiao s-a remarcat în special prin promovarea industriei chineze a vehiculelor cu energie nouă, cea mai mare din lume. În cele din urmă a fost exclus din Partidul Comunist pentru mită şi eliberat din funcţiile guvernamentale în decembrie.

Li Yuchao şi Xu Zhongbo, foşti lideri ai forţelor de rachetă
Un alt general militar dispărut din acţiune este Li Yuchao, în vârstă de 60 de ani, a fost numit responsabil de rachetele convenţionale şi nucleare ale Chinei în ianuarie anul trecut. În luna iulie a acestui an, Beijingul a anunţat o remaniere a conducerii Forţei Rachetelor şi l-a înlocuit pe Li cu un general de marină, deturnându-se de la practica obişnuită de a alege pe cineva din aceeaşi forţă pentru a o conduce. Forţa Rachetelor a primit, de asemenea, un nou comisar politic, cineva din afara forţei. Xu Zhongbo a fost înlocuit cu un general al forţelor aeriene din cadrul Comandamentului Teatrului de Sud.

Nici Li Yuchao şi nici Xu Zhongbo nu au mai fost văzuţi în public de luni de zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].