NEWS

Merkel a încercat în 2021 să prevină războiul din Ucraina prin discuţii între Germania, Franţa şi Rusia: “Pentru Putin, doar puterea contează”

Angela Merkel a declarat pentru cotidianul german Der Spiegel într-un interviu publicat joi că ea şi preşedintele francez Emmanuel Macron plănuiseră să organizeze un format de discuţii independente cu Putin în cadrul Consiliului European în 2021, ultima ei vară în funcţia de cancelar.

Dar nu am mai avut puterea de a merge mai departe pentru că, la urma urmei, toată lumea ştia: pleacă în toamnă“, a spus ea.

Merkel, care s-a retras din politică după 16 ani la putere în urma alegerilor din septembrie 2021 din Germania, i-a predat oficial frâiele lui Olaf Scholz în decembrie acelaşi an, relatează Reuters.

Referindu-se la vizita sa de adio la Moscova în august 2021, Merkel, care vorbeşte fluent limba rusă, a declarat pentru Spiegel: “Sentimentul a fost foarte clar: <<În ceea ce priveşte politica de putere, aţi terminat>>. Pentru Putin, doar puterea contează“.

Cu toate acestea, fostul lider conservator a declarat despre plecarea sa din politică că a fost “timpul pentru o nouă abordare” din cauza lipsei de progrese din partea guvernului său nu doar în ceea ce priveşte Ucraina, ci şi conflictele din Moldova, Georgia, Siria şi Libia.

Kremlinul a declarat joi că Ucraina ar putea “pune capăt suferinţei” populaţiei sale dacă ar îndeplini “cerinţele” Rusiei pentru rezolvarea conflictului. Nu a precizat care sunt aceste cerinţe.

Kievul spune că războiul se va încheia doar atunci când Moscova îşi va retrage forţele de pe întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv din zonele pe care le ocupă din 2014.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].