NEWS

Marius Tucă Show, diseară, ora 19:00, la Aleph News. Vorbim de o ediţie-eveniment cu Doina Levintza – scenograf, sculptor, designer, om de teatru

“Ca să văd, îmi închid, mai întâi, ochii”. Am ales aceste cuvinte ale lui Gaugin pentru că arta Doinei Levintza transcende văzutul într-un mod subtil dar pătrunzător, concret. Orice creaţie pleacă de la un vis. Ceea ce se vede a fost mai întâi nevăzut. A fost visat, înţeles pe deplin şi abia apoi transformat în văzut. 

 

Doina Levintza nu are nevoie de o prezentare anume. O creaţie grandioasă, de o nobleţe spirituală aparte, unică, o viziune cu totul excepţională sunt semnătura “Levintza”. A creat decoruri şi costume pentru emisiuni de televiziune, pentru spectacole de teatru, a organizat show-uri de modă. De un indiscutabil bun-gust, costumele Doinei Levintza sunt grele, maiestuoase, personale, nu se pot uita. 

 

A creat costume pentru “Richard al II-lea”, „Richard al III-lea”, pentru „Portretul lui Dorian Gray”, pentru „Societatea de vânătoare”, „Ghilgameş”, a lucrat cu Andrei Şerban, Mihai Mănuţiu, Dragoş Galgoţiu, Gyorgy Harag. O vizită în galeria Doinei Levintza te transpune hipnotic în epoci şi spaţii la care nu ai, altfel, acces. Aici vezi rochia purtată de Oana Pellea în Richard al II-lea, dincolo un altul din Casanova, mici colţuri de vreme peste tot, iar dacă timpul are miros, cu siguranţă că miroase a rochii de epocă. 

 

Vino diseară să vezi un colţ de Levintza în stare nealterată, într-o discuţie – eveniment cu Marius Tucă. De la şapte, aici, la Aleph News. 

 

“Eu eram precis, tu erai precistă / Eu figurant, tu artistă, / Erai mereu cap de afiş /

Pe când eu  număram la mărunţiş”.