NEWS

Joe Biden va reafirma angajamentul apărării statului Filipine, pe fondul tensiunilor cu Beijingul

Preşedintele statului Filipine, Ferdinand Marcos, va fi primit luni la Casa Albă, pentru discuţii despre relaţiile bilaterale Washington-Manila şi despre situaţia regională.

Preşedintele Biden va reafirma “angajamentul ferm al Statelor Unite pentru apărarea statului Filipine”, a comunicat duminică Preşedinţia de la Washington, potrivit publicaţiei The Hill.

“Discuţiile se vor referi la probleme regionale şi la coordonarea eforturilor pentru susţinerea dreptului internaţional şi pentru promovarea unei zone Indo-Pacifice libere şi deschise”, a subliniat Casa Albă.

Întâlnirea preşedinţilor Joseph Biden şi Ferdinand Marcos intervine în contextul în care Statele Unite şi Filipine au efectuat recent cele mai ample manevre militare comune, în apele teritoriale filipineze, în apropierea Mării Chinei de Sud. Luni, vor avea loc primele exerciţii aeriene americano-filipineze organizate în Filipine după anii 1990.

Statele Unite au intensificat relaţiile cu statul Filipine şi au suplimentat prezenţa militară în regiune pe fondul tensiunilor cu Beijingul din cauza Taiwanului.

Departamentul de Stat de la Washington a anunţat că Statele Unite sunt alături de Filipine în contextul acţiunilor permanente ale Chinei de “încălcare a libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud”. Washingtonul a denunţat acţiunile chineze de “intimidare” a navelor filipineze care efectuează misiuni de patrulare în propria zona economică exclusivă.

Preşedintele Ferdinand Marcos a anunţat înaintea întrevederii cu Biden, potrivit agenţiei The Associated Press, “determinarea” de consolidare a relaţiilor cu Statele Unite pentru abordarea “preocupărilor” comune şi pentru avansarea “intereselor bilaterale centrale”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].