NEWS

Joe Biden propune un plan de modernizare a infrastructurii în valoare de 2.000 de miliarde de dolari

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a prezentat, miercuri seară, un plan de reconstruire a infrastructurii şi de creare de locuri de muncă în valoare de 2.000 de miliarde de dolari, pentru stimularea creşterii economice, pentru investiţii în tehnologii inovatoare şi intensificarea competitivităţii.

Joseph Biden a notat că economia Statelor Unite este grav afectată de pandemie, care a provocat moartea a peste 500.000 de persoane şi a lăsat fără locuri de muncă milioane de oameni.

“Vreau să reclădesc structura economiei SUA”, a afirmat Joseph Biden într-un discurs rostit în oraşul Pittsburgh (Pennsylvania).

“Vreau să acţionez rapid prin acest Plan American de Salvare. Este o situaţie de urgenţă. Trebuie să acţionăm pentru a salva locuri de muncă, pentru a salva companii, pentru a salva vieţi. (…) Începem să vedem rezultate, suntem pe cale să avem deja 200 de milioane de persoane vaccinate în primele 100 de zile ale mandatului meu de preşedinte”, a adăugat Joseph Biden, notând că, potrivit unor estimări, economia SUA va înregistra o creştere de 6% anul acesta.

“Trebuie să reducem sărăcia anul acesta. Iar Planul American de Salvare este conceput pentru o situaţie de urgenţă. Acum este momentul să reconstruim. Chiar şi în timpul crizei de acum, cei din vârf o duc foarte bine, o duc extraordinar. Dar toţi ceilalţi rămân în urmă. Pandemia doar a accentuat clivajele sociale şi le-a făcut mai evidente. Milioane de americani şi-au pierdut locurile de muncă anul trecut. Dar averile a 1% dintre americani au crescut cu 4.000 de miliarde de dolari. Iată cât de disproporţionată şi de inegală a devenit economia noastră. Nu a fost mereu aşa şi este momentul să schimbăm acest lucru”, a argumentat Joseph Biden.

“Clasa de mijloc a construit această ţară. Iar sindicatele au construit clasa de mijloc. Iar acum vom reconstrui clasa de mijloc şi îi vom aduce pe toţi împreună, indiferent de origine, de culoare, de religie, trebuie să participe toată lumea. Deci, propun astăzi un plan pentru cei care muncesc, nu doar pentru cei cărora le merge bine. Să construim o economie mai corectă, o economie care să le ofere tuturor şansa de a reuşi, să construim cea mai puternică şi cea mai rezistentă şi inovatoare economie din lume. (…) Este vorba de o investiţie a unei generaţii în America. Este ceva ce nu am mai văzut de când am construit reţeaua de autostrăzi şi de la iniţierea cursei spaţiale, acum câteva decenii. Este vorba de cea mai mare investiţie pentru locuri de muncă de la al II-lea Război Mondial. Vom crea milioane de locuri de muncă, plătite bine, vom extinde economia, o vom face competitivă pe plan mondial, vom promova interesele de securitate naţională şi vom fi în poziţia de a câştiga competiţa mondială cu China”, a continuat Joseph Biden, subliniind că vor fi două elemente centrale ale programului, planul locurilor de muncă şi planul familiilor, care va fi prezentat peste câteva săptămâni.

“Vreau să modernizăm infrastructura de transport, şoselele, podurile, aeroporturile (…). Vrem o infrastructură mai eficientă pentru transportarea mărfurilor şi pentru a ne deplasa spre serviciu, pentru a fi mai competitivi pe plan mondial (…), pentru a facilita legăturile între oraşe; vom construi noi vagoane de tren, pentru a reduce traficul rutier şi poluarea. Vom facilia legăturile între comunităţi, între oraşe şi zonele de periferie. Planul locurilor de muncă va conduce la transformări avansate, pentru a contracara schimbările climatice, prin ingenuitate americană, pentru a ne proteja de furtunile devastatoare. Infrastructura va deveni mai sigură, mai rezistentă, vom profita de oportunităţi incredibile pentru angajaţii şi fermierii americani, pentru un viitor cu energii curate, (…), prin construirea unei reţele naţionale de 5.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice, prin crearea de locuri de muncă bine plătite, pentru a fi pe primul loc în lume la producţia şi exportul de autoturisme şi camioane electrice. Vom oferi stimulente fiscale familiilor care folosesc energii curate”, a subliniat preşedintele SUA, explicând că vrea şi modernizarea reţelei digitale, pentru a asigura fiecărui cetăţean, şcolilor şi companiilor acces la Internet de mare viteză.

“Trebuie să acţionăm acum. Eu sunt convins că, dacă acţionăm acum, peste 50 de ani oamenii vor privi înapoi şi vor spune: «Acesta a fost momentul în care America a câştigat viitorul». Ceea ce propun eu este o investiţie de capital în valoare de 2.000 de miliarde de dolari în viitorul SUA, repartizată pe opt ani, un plan care va genera locuri de muncă la nivel istoric, o creştere economică istorică, va ajuta companiile să fie competitive la nivel internaţional, va stimula dezvoltarea şi creşterea veniturilor”, a concluzionat Joseph Biden.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].