NEWS

Ghana intenţionează să cumpere petrol cu aur în loc de dolari americani

Măsura este menită să rezilve scăderea rezervelor de valută străină, împreună cu cererea de dolari din partea importatorilor de petrol, care slăbeşte moneda locală şi creşte costurile de trai.

Rezervele internaţionale brute ale Ghanei se situau la aproximativ 6,6 miliarde de dolari la sfârşitul lunii septembrie 2022, ceea ce echivalează cu mai puţin de trei luni de acoperire a importurilor. Suma este în scădere faţă de aproximativ 9,7 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, potrivit guvernului.

Dacă va fi pusă în aplicare aşa cum este planificat pentru primul trimestru al anului 2023, noua politică “va schimba în mod fundamental balanţa de plăţi şi va reduce semnificativ deprecierea persistentă a monedei noastre”, a declarat Bawumia.

Utilizarea aurului ar împiedica rata de schimb să aibă un impact direct asupra preţurilor la combustibili sau la utilităţi, deoarece vânzătorii interni nu ar mai avea nevoie de valută pentru a importa produse petroliere, a explicat el.

“Trocul cu aur pentru petrol reprezintă o schimbare structurală majoră”, a adăugat el.

Politica propusă este neobişnuită. În timp ce ţările fac uneori schimb de petrol pentru alte bunuri sau mărfuri, astfel de tranzacţii implică de obicei ca o naţiune producătoare de petrol să primească bunuri nepetroliere, şi nu invers.

Ghana produce ţiţei, dar s-a bazat pe importuri pentru produsele petroliere rafinate de când singura sa rafinărie s-a închis, după o explozie în 2017.

Anunţul lui Bawumia a fost postat în timp ce ministrul de finanţe Ken Ofori-Atta a anunţat măsuri de reducere a cheltuielilor şi de creştere a veniturilor în încercarea de a aborda o criză a datoriilor în spirală.

Guvernul negociază un pachet de ajutor cu Fondul Monetar Internaţional, în timp ce naţiunea producătoare de cacao, aur şi petrol se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultima generaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].