NEWS

Germania a raportat primul deficit lunar al balanţei comerciale din ultimele trei decenii

Creşterea preţurilor la energie a majorat valoarea importurilor în cea mai mare economie europeană, în timp ce perturbările comerţului mondial au afectat exporturile, ceea ce a dus la deficitul din luna mai.

În mai, exporturile din Germania au scăzut cu 0,5% faţă de luna precedentă, ajungând la 125,8 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu 2,7%, ajungând la 126,7 miliarde de euro. Deficitul de 1 miliard de euro a fost primul înregistrat de această ţară din 1991 încoace, potrivit Bloomberg.

Invazia Rusiei în Ucraina şi sancţiunile ulterioare impuse asupra Moscovei de ţările occidentale au afectat schimburile comerciale, împreună cu blocajele coronavirusului din China, comprimând cererea de bunuri din economia germană axată pe exporturi.

„Excedentul comercial al Germaniei s-a evaporat acum, în principal datorită creşterii în forţă a importurilor, care a compensat impulsul, altfel decent, al exporturilor”, a declarat Claus Vistesen, economist la Pantheon Macroeconomics, adăugând că se aşteaptă ca Germania să continue să înregistreze un deficit comercial şi în timpul verii.

Scăderea globală a exporturilor germane s-a datorat parţial unei scăderi lunare de 2,8% a exporturilor către alte ţări din UE, în timp ce importurile din aceste ţări au crescut cu 2,5%.

Exporturile către SUA au crescut cu 5,7%, iar cele către China au crescut cu 0,5%, dar au scăzut cu 2,5% către Marea Britanie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].