NEWS

Franţa dezbate înscrierea dreptului la avort în Constituţie. Guvernul susţine propunerea

Autorii propunerii, aparţinând unei coaliţii de stânga, au argumentat că aceasta are ca scop “protejarea şi garantarea dreptului fundamental la întreruperea voluntară a sarcinii şi la contracepţie prin înscrierea acestuia în Constituţia noastră“.

Avortul în Franţa a fost dezincriminat printr-o lege cheie din 1975, dar nu există nimic în Constituţie care să garanteze dreptul la avort, conform AP.

Mathilde Panot, şefa grupului de stânga Franţa Nesupusă din cadrul Adunării Naţionale şi co-semnatară a propunerii, a declarat că “intenţia noastră este clară: vrem să nu lăsăm nicio şansă persoanelor care se opun dreptului la avort şi la contracepţie“.

Ministrul francez al justiţiei, Eric Dupond-Moretti, a declarat că guvernul de centru susţine iniţiativa.

El s-a referit la decizia Curţii Supreme a SUA din iunie, care a eliminat dreptul constituţional federal la avort şi a lăsat decizia la latitudinea statelor. “Dreptul la avort pe care îl credeam dobândit timp de 50 de ani (în SUA) nu a fost în realitate deloc dobândit“, a spus el.

Un sondaj recent a arătat că peste 80% din populaţia franceză susţine dreptul la avort. Rezultatele au fost în concordanţă cu sondajele anterioare. Acelaşi sondaj a arătat, de asemenea, că o majoritate solidă de oameni sunt în favoarea înscrierii acestui drept în constituţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].