NEWS

Emmanuel Macron a anunţat că se va întâlni cu Erdogan. Când va avea loc întrevederea

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat joi, 10 iunie, că se va întâlni cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan „chiar înainte” de summit-ul NATO care va începe luni, 14 iunie, în contextul în care disputele dintre cele două ţări s-au înmulţit în ultimele luni, informează Le Figaro.

 

„Când suntem membri ai aceleiaşi organizaţii, nu putem decide să luăm echipamente care să nu permită să cooperăm, nu putem decide să desfăşurăm operaţiuni unilaterale care sunt contrare intereselor coaliţiilor pe care le-am construit,” a afirmat Emmanuel Macron, dorind ” o clarificare “cu Turcia pe această temă. 

 

Potrivit anturajului preşedinţiei franceze, întâlnirea va avea loc la Bruxelles, dar nu a fost stabilită oră.

 

Emmanuel Macron a solicitat NATO o „reorganizare strategică” şi „să stabilească un cadru clar pentru relaţiile dintre aliaţi”, indicând „inconsecvenţe” care nu au fost „rezolvate”. 

 

Summit-ul NATO ar trebui să se concentreze pe problemele de securitate ale Europei, într-un context de incertitudini legate de sustenabilitatea instituţiei, despre care preşedintele Franţei a spus în urmă cu 18 luni că „este în moarte cerebrală”.

 

Franţa şi Turcia, ambele memebre NATO, au afişat poziţii diametral opuse în mai multe cazuri, cum ar fi conflictul din estul Mediteranei, dintre Ankara şi Atena, Parisul poziţionandu-se de partea Greciei.

 

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat brusc, din cauza dezacordurilor asupra Siriei, Libiei şi mai recent din cauza conflictului dintre Azerbaidjan şi Armenia.

 

În octombrie 2020, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus sub semnul întrebării „sănătatea mintală” a omologului său francez Emmanuel Macron, acuzându-l că a condus o „campanie de ură” împotriva Islamului, prin discursul său împotriva „separatismului” islamist din Franţa. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].