NEWS

Dezastru ecologic în Israel din cauza unei deversări. „Va fi nevoie de decenii pentru a-l curăţa”

În faţa umbrelelor de pe plajă stau mai multe pungi mari de pânză conţin resturile dezastrului, nisip aglomerat, frânghie şi sticle de plastic. Totul este acoperit de gudron. Voluntari de pe o plajă din oraşul israelian Ashdod, îmbracaţi în cizme de cauciuc, mănuşi negre şi salopete albe de protecţie, au cercetat zona.

Posibil 1.000 de tone de gudron, aparent aduse de valuri înalte după o furtună pe mare, care a lovit săptămâna trecută zona. Ecologiştii au avertizat cu privire la o catastrofă, cei care merg pe plajă găsesc broaşte ţestoase şi peşti acoperiţi cu nămol negru, potrivit The Guardian.

Şeful autorităţii israeliene pentru natură şi parcuri, Shaul Goldstein, l-a numit „cel mai grav dezastru ecologic din ultimii zece ani”. Rangerilor parcului li s-au alăturat soldaţi pentru a face faţă consecinţelor.

Pe plaja Ashdod, duminică, ministrul pentru protecţia mediului, Gila Gamliel, a anunţat că pagubele vor costa milioane de lire sterline şi că ţara se gândeşte să „dea în judecată compania de asigurări a navei care este responsabilă de poluare ”.

Israelul nu a anunţat încă sursa suspectată a deversării. Anchetatorii folosesc imagini din satelit pentru a restrânge căutarea, fiind examinate mai multe posibile nave vinovate. „Obligaţia noastră morală faţă de public este de a-i localiza pe cei responsabili pentru eveniment”, a spus Gamliel.

În urma autopsiei balenei, s-a găsit lichid pe bază de ulei în plămânii săi şi, deşi nu a fost în mod sigur legat de moartea sa, o analiză a momentului în care a murit balena poate ajuta la indicarea unui interval de timp pentru deversare.

Adevăratele daune aduse vieţii sălbatice şi ecosistemelor sunt încă de constatat, deoarece gudronul pe mare ar putea încă să apară.

În Liban, la nord de Israel, premierul interimar, Hassan Diab, a declarat luni că deversarea a ajuns la ţărmurile sudice ale ţării sale. Zăcăminte negre lipicioase erau vizibile pe plajele dintr-o rezervaţie naturală din apropierea oraşului Tir, unde se cuibăresc ţestoasele verzi.

Guvernul israelian speră că până la sfârşitul lunii martie să cureţe zona, când începe sezonul estival, pentru a redeschide plajele.

Mai multe ministere guvernamentale au cerut oamenilor să evite plajele şi scăldatul până la o notificare ulterioară. „Expunerea la gudron poate pune în pericol sănătatea publicului”, se spune într-o declaraţie comună.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].