NEWS

Decizia din SUA privind avortul pune în pericol căsătoriile gay şi alte libertăţi. Avertismentele judecătorilor liberali de la Curtea Supremă

Decizia de vineri, redactată de judecătorul conservator Samuel Alito, a anulat decizia Roe vs. Wade din 1973, care a legalizat avortul la nivel naţional, scrie Reuters.

Cei trei liberali ai curţii, într-o lungă disidenţă comună, au condamnat hotărârea ca fiind “catastrofală” şi eronată din punct de vedere juridic, una care ar permite statelor să forţeze o femeie să ducă o sarcină la termen şi, în unele state, “să poarte copilul violatorului ei”.

De asemenea, ei au explicat în detaliu ameninţarea pe care hotărârea o reprezintă pentru alte drepturi pe care instanţa le-a recunoscut în deciziile luate de-a lungul deceniilor în temeiul unui principiu juridic numit “proces echitabil substanţial”, care decurge din cel de-al 14-lea amendament al Constituţiei SUA, care împiedică statele să încalce libertăţile fără “un proces echitabil”.

Aceste precedente au protejat o serie de libertăţi personale, inclusiv contracepţia într-o decizie din 1965, căsătoria interrasială în 1967, intimitatea între persoane de acelaşi sex în 2003 şi căsătoria între homosexuali în 2015.

“Nu putem înţelege cum poate cineva să fie încrezător că opinia de astăzi va fi ultima de acest fel”, au scris judecătorii liberali.

Aceştia au sfătuit publicul să fie sceptic în legătură cu afirmaţia majorităţii Curţii potrivit căreia hotărârea nu ar trebui citită pentru a pune la îndoială alte precedente “care nu se referă la avort”.

Preşedintele Joe Biden le-a spus americanilor să se pregătească pentru noi ameninţări la adresa drepturilor consacrate din partea conservatorilor acestei curţi.

“Am avertizat asupra modului în care această decizie riscă dreptul mai larg la intimitate pentru toată lumea”, a spus Biden. “Dreptul de a lua cele mai bune decizii pentru sănătatea ta. Dreptul de a folosi controlul naşterilor, un cuplu căsătorit în intimitatea dormitorului lor”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].