NEWS

Cum se justifică preţul mare de la raft al produselor bio? Explicaţii în detaliu ale unui agricultor

Când îţi faci cumpărăturile la supermarket dai şi de produsele bio. La preţuri duble faţă de cele care nu au această etichetă, te întrebi de multe ori de ce sunt mai scumpe alimentele bio româneşti decât produsele din import.

Dragoş realizează produse ecologice. Are costuri mult mai mari decât agricultorii tradiţionali cu îngrijirea naturală a recoltelor, iar producţia durează mai mult şi este mult mai mică.

„Din Spania până în România, logistic vorbind, fac minimum 3 zile. Până ajung pe raft, în mod normal, fac 5 zile. La mine sunt de pe-o zi pe alta. Le-am cules dimineaţa şi a doua zi sunt în magazin. E diferenţă mare de calitate”, a explicat acesta. 

Andreea Apostoleanu, nutriţionist, îţi prezintă o listă de bază de alimente pe care este bine să le cumperi bio, altfel au un conţinut alarmant de pesticide.

„Dacă ne referim la legume, acestea sunt mult mai proaspete. Conţin un procent de până la 20% mai mulţi antioxidanţi, iar produsele din carne şi lactatele au cu 50% mai mulţi acizi graşi omega 3”, spune aceasta. Lista scurtă a produselor pe care e de preferat să le cumperi bio arată astfel: „căpşuni, spanac, nectarine, mere, struguri, piersici, cireşe, piersici, roşii, ţelină şi cartofi”. 

Dacă te gândeai că produsele bio sunt ca cele din grădina bunicii, s-ar putea să te înşeli. Asta pentru că şi la ţară se mai folosesc din când în când substanţe chimice pentru a înlătura dăunătorii sau buruienile. Cei care realizează alimente bio spun că produsele lor sunt tratate sută la sută natural. De asemenea, ca un producător să îţi expună marfa la raft, în hipermarketuri, este nevoit să plătească o taxă logistică  între 4 şi 14% din încasări. 

În perioada 2018-2020 vânzările de produse bio au crescut cu 30%. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].