NEWS

Cu un GPS şi cu o eşarfă ascunsă în slip au reuşit doi sportivi paralimpici afgani să fugă din talibani şi să ajungă la Tokyo

Drapelul afgan a fluturat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpicelor de la Tokyo, dar nu se ştia dacă cei doi sportivi din ţară vor ajunge vreodată la destinaţie.

Având în vedere frământările de la aeroportul din Kabul, nimeni nu ar fi pariat că Zakia Khudadadi, în vârstă de 22 de ani, care concurează în taekwondo, şi Hossain Rasouli, în vârstă de 26 de ani, ar fi reuşit.

Mai multe încercări de evacuare au eşuat, mii de oameni se adunaseră în faţa zidurilor înconjurătoare sperând să intre în aeroport, iar talibanii au monitorizat îndeaproape Airport Road, drumul care duce la porţi. Aşadar, autorităţile şi ONG-urile au luat măsuri speciale.

Centrul pentru Sport şi Drepturile Omului din Geneva, Drepturile Omului pentru Toţi din Australia, Comitetul Paralimpic Francez şi Britanic şi Federaţia Internaţională de Taekwondo au colaborat la nivel tehnic şi juridic pentru a-i duce pe cei doi la aeroport, pentru a-i ajuta să se remarce în mulţime, să completeze documentele de călătorie.

Le-au spus, de exemplu, să activeze GPS-ul smartphone-urilor, pentru a-şi raporta poziţia în afara aeroportului şi pentru a fi îndrumaţi de activişti până la porţile unde vor găsi trupe occidentale.

I-au sfătuit, de asemenea, să ia o eşarfă strălucitoare, să ascundă documentele şi banii în ea şi să le păstreze în slip. După ce au trecut punctul de control taliban, au trebuit să-l scoată şi să future eşarfa în aer „ca nebunii”.

Acest truc le-a permis să fie observaţi de armata occidentală şi să-i deschidă uşile râvnitului aerodrom. Aici, însă, Comitetul Paralimpic le-a pierdut urma.

Transportul aerian i-a dus pe cei doi mai întâi la Dubai, apoi la Paris. Capitala franceză i-a întâmpinat dându-le haine, iar totul a intrat în normal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].