NEWS

Copiii cu boli cronice, faţă în faţă cu cea mai grea provocare: să facă fizic şcoală cu riscul ca virusul SARS-CoV2 să-i ucidă

Otilia îţi spune că are inima strânsă la gândul că fata ei cu imunodeficienţă primară va începe şcoala.

Otilia spune că  fiica ei îşi doreşte mult să-şi vadă colegii, dar crede că noile reguli, mai ales cele de distanţare, vor fi o provocare grea pentru copii.

Dacă fata ia virusul SARS-CoV2, sau orice altă infecţie, se poate îmbolnăvi foarte grav, din cauza afecţiunii pe care o are. Medicul Virgil Musta de la Timişoara este convins că şcoala online este din start cea mai bună soluţie pentru copiii care au boli cronice.

Într-un ghid făcut de Ministerul Sănătăţii scrie că aceşti copii se pot întoarce în colectivitate, cu avizul medicului curant şi acordul scris al părinţilor.

Ana Măiţă de la Asociaţia Mame pentru Mame spune că noile reguli sunt neclare şi că din start copiii cu boli cronice ar trebui să rămână acasă. Ea nu crede că vom reuşi să ţinem şcolile deschise şi că Guvernul trebuie să se concentreze cel mai mult pe facilitarea şcolii online pentru toţi copiii din România.

Situaţia copiilor cronici este delicată în acest context, dar şi cea a dascălilor care au şi alte boli. Mulţi părinţi se tem că drumul până la a avea focare de infecţie în şcoli este foarte scurt.

Otilia Stângă, mama unui copil cu imunodeficienţă primară: Ţin foarte mult ca normele de siguranţă şi de prevenţie să fie respectate cu adevărat, adică măştile să stea unde trebuie, şi peste nas şi peste gură, şi nu ştiu cum se va întâmpla acest fapt, de exemplu, pe durata pauzelor. Nu cred că şcolile au personal suficient, cel puţin la ora actuală, astfel încât să-i supravegheze în permanenţă.

Ana Măiţă, preşedinte Asociaţia Mame pentru Mame: Avem cazuri fie de copii atât de anxioşi în legătură cu această boală şi mai ales în legătură cu pericolul pe care poate să-l constituie, nu pentru sănătatea lor, ci pentru sănătatea familiei, încât vomită compulsiv pe fond nervos numai la ideea că în mai puţin de o lună trebuie să meargă fizic la şcoală. Trebuie să existe această posibilitate ca familia să decidă foarte clar în aceste norme.
Sunt abolut convinsă că şcolile se vor închide dacă nu la final de septembrie, la mijloc de octombrie sigur, când vom avea primele focare grave în şcoli, cu copii internaţi în spital, cu membri ai familiei lor imediate morţi, o mama cu cancer de sân, un tată hipertensiv, o bunică cu diabet.

Dr. Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Capitală: Vor trebui stabilite nişte reguli foarte clare la nivelul şcolilor şi trebuie, în primul rând, să avem grijă de copiii şi familiile cu comorbidităţi. Pentru asta, eu m-am gândit ca aceşti copii să facă şcoala online. Ideal ar fi ca ei să fie cu colegii lor din clasă, doar ca ei să nu fie prezenţi în clasă, să participe normal la o clasă, însă să fie prezenţi doar online.

Dr. Nicolaie Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Nu poate exista o soluţie general valabilă, toate aceste situaţii trebuie judecate de la caz la caz, şi la indicaţia unui medic nu se pot impune reguli general valabile, de la ce nivel al unei boli, sau pentru care boală, pentru ce grad de acutizare.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].